Szarlotka przekładana z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Z podanych składników zagniatamy ciasto,następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy je do lodówki na 15 minut. Pierwszy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki.
Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni-około 15-20 minut.
Tak postępujemy z drugą częścią ciasta
2.MASA ORZECHOWA
Masło lub margarynę wraz z miodem rozpuszczamy,dodajemy cukier puder i mieszamy .
Wyłączamy ogień i dodajemy orzechy.Dokładnie mieszamy tak by orzechy pokryły się glazurą.
Orzechy wysypujemy na 3 surowy spód, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 stopni. Wyciągamy i studzimy-orzechy leciutko stwardnieją
3.MASA JABŁKOWA
Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach i prażymy na średnim ogniu aż przybiorą kształt masy. Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek.
Gorącą masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód Całość ma wieńczyć spód z orzechami. Ciasto przykrywamy ściereczką i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki.
Komentarze