Szarlotka z orzechami pekan

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Szarlotka, niby zwyczajna ale dzięki orzechom zyskała to coś :)

Ciasto jest kruche i delikatne a masa jabłkowa lekko kwaskowata. Do tego podpieczone orzechy są jak wisienka na torcie. Jak dla mnie idealna!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    500 g mąki pszennej

    160 g cukru pudru

    250 g masła

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    jajko+żółtko

    łyżka śmietany

    szczypta soli


    Masa jabłkowa:

    2,5 kg kwaśnych jabłek

    cukier do smaku

    sok z 1 cytryny

    2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do szarlotki

    20 g żelfixu 3:1

    2 łyżki bułki tartej


    Dodatkowo:

    kilkanaście połówek orzechów pekan

    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka z orzechami pekan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Suche składniki wymieszać, dodać masło i posiekać. Dodać jajka, śmietanę i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.


    Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę. Wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i smażyć ok 10 minut, często mieszając. Przestudzić. Dodać bułkę tartą, cynamon i żelfix, wymieszać.


    Formę (20x30cm) wyłożyć pergaminem. 2/3 części ciasta wylepić spód i boki foremki, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki i utworzyć na wierzchu kratkę. Na cieście ułożyć połówki orzechów. Szarlotkę piec ok 50 minut w 180 stopniach do zarumienienia.


    Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować