Dziś zapraszam na jedną z moich ulubionych szarlotek-szarlotkę przekładaną z orzechami. Jest łatwa i rozpływa się w ustach. Koniecznie musicie spróbować :)
Szarlotka przekładana z orzechami-najlepsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy je do lodówki na 15 minut.
Pierwszy kawałek ciasta wałkujemy, jeśli się klei podsypujemy troszkę mąką. Wykładamy ciastem dno blaszki. Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni-około 15-20 minut. Tak postępujemy z drugą częścią ciasta
ORZECHY
Orzechy siekamy na mniejsze kawałeczki.
Masło lub margarynę wraz z miodem i cukrem pudrem stawiamy na gazie i rozpuszczamy, dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.
Orzechy wysypujemy na 3 surowy spód, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 stopni. Wyciągamy i studzimy-orzechy leciutko stwardnieją
MASA JABŁKOWA Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach i prażymy na średnim ogniu ok 15 minut.
Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek. Gorącą masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód Na górze ciasta ma być spód z orzechami. Ciasto przykrywamy ściereczką i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki.
Jest wspaniałe,
pięknie się kroi na równiutkie kawałeczki, pięknie wygląda. Smak słodkich orzechów idealnie współgra z kwaskową masa jabłkową.
Komentarze