Szarlotka przekładana z orzechami-najlepsza

4.14 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dziś zapraszam na jedną z moich ulubionych szarlotek-szarlotkę przekładaną z orzechami. Jest łatwa i rozpływa się w ustach. Koniecznie musicie spróbować :)

  • 45 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *przepis na dużą blaszkę około 25x35 cm

    3 SPODY

    -2,5-3 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanki 250 ml)+ trochę do podsypania
    -3 jajka
    -1 łyżka cukru waniliowego
    -3/4 szklanki cukru
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
    -200g zimnego masła lub margaryny


    MASA JABŁKOWA

    -około 2 kg jabłek najlepiej szara reneta
    -2 galaretki cytrynowe po 75g sztuka

    ORZECHY

    -250g posiekanych orzechów włoskich
    -2 łyżki miodu
    -100g masła lub margaryny
    -2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.14 (7 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Ciasto orzechowe

Szarlotka przekładana z orzechami-najlepsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na 3 części i wstawiamy je do lodówki na 15 minut.
    Pierwszy kawałek ciasta wałkujemy, jeśli się klei podsypujemy troszkę mąką. Wykładamy ciastem dno blaszki. Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni-około 15-20 minut. Tak postępujemy z drugą częścią ciasta

    ORZECHY

    Orzechy siekamy na mniejsze kawałeczki.
    Masło lub margarynę wraz z miodem i cukrem pudrem stawiamy na gazie i rozpuszczamy, dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.
    Orzechy wysypujemy na 3 surowy spód, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w temp 180 stopni. Wyciągamy i studzimy-orzechy leciutko stwardnieją
    MASA JABŁKOWA Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach i prażymy na średnim ogniu ok 15 minut.

    Do jabłek wsypujemy galaretki cytrynowe i wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do rozpuszczenia się galaretek. Gorącą masą jabłkową przekładamy spody-spód:jabłka:spód:jabłka:spód Na górze ciasta ma być spód z orzechami. Ciasto przykrywamy ściereczką i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki.
    Jest wspaniałe,
    pięknie się kroi na równiutkie kawałeczki, pięknie wygląda. Smak słodkich orzechów idealnie współgra z kwaskową masa jabłkową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy Galaretka cytrynowa

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować