Szybka szarlotka z orzechami

  • wyświetlono: 787 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Szarlotka na biszkopcie z orzechowym chrupiacym wierzchem

viki2903
  • 50min

Składniki

(forma okrągła 24 cm)
biszkopt:
3 jajka
3/4 szkl cukru
1 szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju rzepakowego
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

gotowa masa "jabłka prażone z brzoskwinią" 900 g

wierzch:
125 g masła
100 g cukru pudru
2 łyżki mleka
cukier waniliowy
110 g orzechów grubo siekanych

Sposób przygotowania przepisu:

Szybka szarlotka z orzechami

  • 1. biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrem. Do piany dodajemy po jednym żółtku. Do masy przesiewamy obydwie mąki oraz proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika 170 stopni na około 20 miut. Biszkopt po upieczeniu studzimy i przecinamy na pół.

    Biszkopt przekładamy gotową masą jabłkową (zimną). Na wierzch górnego biszkoptu przekładamy przestudzone orzechy.

    orzechowy wierzch:
    Masło rozpuszczamy dodając obydwa cukry oraz mleko. Kiedy masa się zagotuje zdejmujemy z ognia i wrzucamy posiekane orzechy, mieszamy dokładnie.
    Formę w której piekł się biszkopt wykładamy papierem do pieczenia (trzeba go lekko posmarować np. masłem) i wlewamy do niej masę z orzechami (będzie dość rzadka).
    Orzechy wyrównujemy tak, aby całe dno formy było nimi pokryte.
    Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut.
    Po wyjęciu masa będzie nadal dość rzadka,ale zgęstnieje podczas studzenia. Przestudzone orzechy przekładamy na wierzch biszkoptu odwracając je z papierem do góry "nogami" i usuwamy papier. Odstawiamy do zastygnięcia masy.

Porady

uwaga: gotową masę jabłkową można podgrzać i wsypać do niej 1 galaretkę, wymieszać aby się rozpuściła i ostudzić. Dopiero potem przekładać masą biszkopt. Po dodaniu galaretki masa jabłkowa będzie gęstsza i stabilniejsza.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylabiszkoptjabłkaorzechyjabłecznikszarlotkaolej rzepakowyprzepis_z_olejem_rzepakowym

Komentarze

Podobne przepisy

szarlotka

Dodane przez: egelina

Szybka szarlotka na maślance

Bardzo prosta do zrobienia i równie...

Szarlotka z połówkami jabłek

Dodane przez: 2milutka

Szarlotka z połówkami jabłek

Sezon na szarlotkę trwa cały rok,...

Szarlotka z bezą

Dodane przez: anjaa

Szarlotka z bezą

W naszym ogródku rozpoczął się...

Jesienna szarlotka

Dodane przez: Gabriela0908

Szarlotka z miodem,migdałami i orzechami

Pyszna aromatyczna szarlotka idealna...

Szarlotka z bitą śmietaną

Dodane przez: zielony liść

Szarlotka z bitą śmietaną

Szarlotka z bitą śmietaną na biszkopcie,...

Dyniowe ciasto z orzechami

Dodane przez: mimiwiki

Dyniowe ciasto z orzechami

Aromatyczne, korzenne ciasto z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE