Świąteczny keks z bakaliami

3.33 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty w wykonaniu keks z bakaliami. Pachnący i mięciutki. Pełen suszonych moreli i skórki pomarańczowej. Idealny na świąteczny stół. Prosta receptura, więc uda się każdemu. Upieczcie, a będziecie zachwyceni. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    pół szklanki cukru pudru
    20 dag masła lub margaryny
    1 szklanka mąki tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki aromatu cytrynowego
    15 dag moreli suszonych
    10 dag skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Keks

Świąteczny keks z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy aromat cytrynowy i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, ucieramy na gładkie ciasto.
  • 2. Morele kroimy na mniejsze kawałki i razem ze skórką pomarańczową dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką.
  • 3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut i ładnego zrumienienia się, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce.
  • 5. Kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Ciasto można pokroić na około 16 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować