Cwibak z bakaliami (Keks)

4.94 (210 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cwibak to druga nazwa keksa. Jedni je uwielbiają, inni nienawidzą. Ja należę do osób, które "suche" ciasta i wszystkie inne wypieki bez kremów uwielbiają :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    4 jajka
    100 g cukru pudru
    200 g miękkiego masła lub margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 laska wanilii
    60 g skórki pomarańczowej
    50 g suszonych śliwek
    50 g suszonych moreli
    100 g orzechów laskowych/włoskich
    50 g rodzynek
    60 g żurawiny
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.94 (210 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Cwibak z bakaliami (keks) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki, morele oraz orzechy, rodzynki siekamy i łączymy z pozostałymi bakaliami oraz 2 łyżkami mąki odsypanej z 250 g. Miękkie masło/margarynę ucieramy mikserem na a puch, dodajemy stopniowo cukier puder, ziarenka z laski wanilii i po jednym jajku.
  • 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski z masą i miksujemy do połączenia wszystkich składników. Mikser wyłączamy, dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o długości ok. 30 cm. Keksa pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC, następnie temperaturę zmniejszamy do 180ºC i pieczemy kolejne 40 min.

Porady

Upieczone ciasto przed podaniem można polać lukrem, polewą z białej czekolady lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Keks z bakaliami

To może cię zainteresować