Keks świąteczny

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Keks z bakaliami, to wyjątkowo świąteczne ciasto, jest szybki i bardzo łatwy do przygotowania. Takiego ciasta nie może zabraknąć na świątecznym stole.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    150 g cukru
    sól- szczypta
    5- jajka
    250- g mąki
    masło - 250g
    aromat cytrynowy
    bakalie - 1 szkl
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Lukier
    0,5 szkl cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery

Keks świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka jaj utrzeć do białości z cukrem, następnie dodawać pokrojone masło i aromat cytrynowy, dalej ucierać.
    Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć.
    Bakalie oprószyć mąkę, przełożyć do ciasta, wymieszać.
    Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę, przełożyć do ciasta, ostrożnie wymieszać.
    Formę keksową o wymiarach 10 × 28 cm wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wylać ciasto
    Piec w 180 stop, przez około 60 minut
    Lukier:
    Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny.
    Gotowe ciasto polać lukrem, posypać skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować