Keks świąteczny na jogurcie

3.69 (16 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne, proste w przygotowaniu ciasto świąteczne, które długo zachowuje swoją świeżość.

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    200 g masła
    pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu rumowego

    150 g bakalii ( rodzynek, śliwek suszonych, kandyzowanej skórki pomarańczowej i ananasa,)

    50 g orzechów (laskowych, włoskich, pistacjowych)

    lukier: 2 szklanki cukru pudru

    2 łyżki soku z cytryny

    kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

3.69 (16 ocen)

Zobacz również:

Keks

Keks świąteczny na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Następnie wciąż ucierając, wbijaj po jednym jajku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Na końcu dodaj jogurt (w temperaturze pokojowej) i wymieszaj do połączenia składników. Bakalie sparz, osącz i obtocz w łyżce mąki. Dodaj do ciasta.
  • 2. Ciasto wylej do podłużnej formy na keks (u mnie o dł.40 cm). Piecz ok.50 minut w 180 st. do tzw."suchego patyczka". Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody, po czym polej ostudzone ciasto. Wierzch posyp kandyzowaną skórką pomarańczy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Jogurt naturalny Orzechy Owoce kandyzowane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować