Świąteczny keks

4.5 (203 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Keks to jedno z naszych ulubionych świątecznych ciast. Robi się go bardzo szybko i długo zachowuje świeżość.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    1 kostka masła - 200 g
    1 i 1/2 szklanki (łącznie): bakalii (orzechy, rodzynki, morele, daktyle, migdały, figi) i kandyzowanych owoców
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (203 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Świąteczny keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na jednolitą masę. Dodajemy do nich pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką, aż do połączenia. Pod koniec dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy.

    Bakalie namaczamy we wrzącej wodzie i pozostawiamy na około 25 minut. Odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Łączymy je z mąką, a tą pomału wsypujemy do masy cały czas mieszając.

    Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy około 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciepłe ciasto wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia.

    Można udekorować lukrem lub polewą i ulubionymi bakaliami.

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować