Tartę pokocha ją każdy kto lubi świąteczne smaki. Ciasto kruche jest grzybowo kminkowe, nadzienie to kiszona kapusta zasmażana z prawdziwkami, kminkiem i jabłkiem.
1 godz. 20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto kruche o smaku kminkowo - grzybowym:
500 gram mąki orkiszowej jasnej ( może być krupczatka)
200 gram zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki niezbyt czubate zimnego gęstego jogurtu
pół łyżeczki soli
płaska łyżeczka mielonego kminku
2 zmielone w młynku ogonki prawdziwków ( kapelusze są zbyt twarde)
2-3 łyżki zimnej wody
Mąkę umieścić na stolnicy, zrobić dołek, dodać posiekane w kostkę masło, żółtka, jogurt, wsypać sól i mielony kminek oraz dodać puder z mielonych grzybów. Ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię i umieścić w lodówce na 30 minut.
Farsz z kiszoną kapustą i grzybami i jabłkiem
750 gram kiszonej kapusty
kilka kapeluszy prawdziwków
olej rzepakowy
sól i pieprz do smaku
jabłko szara reneta
cebula
kminek cały 1/2 łyżeczki
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
1 jajo to posmarowania wierzchu ciasta
Świąteczna grzybowa tarta z kapustą, jabłkiem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby namoczyć w wodzie. Kapustę lekko przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę pociętą w piórka. Dodać kapustę i przemieszać. Dodać przyprawy. Wyjąć miękkie grzyby z wody. Wodę wlać do kapusty, a grzyby drobno posiekać i i włożyć do kapusty. Dusić 30 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać szarą renetę obraną i pociętą w kostkę. Kiedy jabłko się rozpraży wymieszać całość i odstawić.
Formę na tartę wysmarować tłuszczem i oprószyć. Ciasto kruche wyjąć z lodówki, przeciąć na pół i rozwałkować na cienki placek, włożyć do tary, docisnąć do brzegów. Spód nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku rozgrzanym na 180 ˚ C ok. 10 minut. W międzyczasie, kiedy ciasto się podpieka rozwałkować pozostałą część ciasta i wycinać np. gwiazdki lub inne świąteczne formy. Następnie wyjąc z piekarnika podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć równomiernie przygotowany farsz a na wierzchu ułożyć wycięte z ciasta figury. Posmarować je roztrzepanym jajem. Ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze ok 15 minut.
Komentarze