Świąteczna grzybowa tarta z kapustą, jabłkiem i grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tartę pokocha ją każdy kto lubi świąteczne smaki. Ciasto kruche jest grzybowo kminkowe, nadzienie to kiszona kapusta zasmażana z prawdziwkami, kminkiem i jabłkiem.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche o smaku kminkowo - grzybowym:

    500 gram mąki orkiszowej jasnej ( może być krupczatka)
    200 gram zimnego masła
    2 żółtka
    2 łyżki niezbyt czubate zimnego gęstego jogurtu
    pół łyżeczki soli
    płaska łyżeczka mielonego kminku
    2 zmielone w młynku ogonki prawdziwków ( kapelusze są zbyt twarde)
    2-3 łyżki zimnej wody

    Mąkę umieścić na stolnicy, zrobić dołek, dodać posiekane w kostkę masło, żółtka, jogurt, wsypać sól i mielony kminek oraz dodać puder z mielonych grzybów. Ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię i umieścić w lodówce na 30 minut.

    Farsz z kiszoną kapustą i grzybami i jabłkiem

    750 gram kiszonej kapusty
    kilka kapeluszy prawdziwków
    olej rzepakowy
    sól i pieprz do smaku
    jabłko szara reneta
    cebula
    kminek cały 1/2 łyżeczki
    2 liście laurowe
    kilka ziaren ziela angielskiego
    1 jajo to posmarowania wierzchu ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kapusta kiszona

Świąteczna grzybowa tarta z kapustą, jabłkiem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć w wodzie. Kapustę lekko przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna. Na oleju rzepakowym zeszklić cebulę pociętą w piórka. Dodać kapustę i przemieszać. Dodać przyprawy. Wyjąć miękkie grzyby z wody. Wodę wlać do kapusty, a grzyby drobno posiekać i i włożyć do kapusty. Dusić 30 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać szarą renetę obraną i pociętą w kostkę. Kiedy jabłko się rozpraży wymieszać całość i odstawić.
    Formę na tartę wysmarować tłuszczem i oprószyć. Ciasto kruche wyjąć z lodówki, przeciąć na pół i rozwałkować na cienki placek, włożyć do tary, docisnąć do brzegów. Spód nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku rozgrzanym na 180 ˚ C ok. 10 minut. W międzyczasie, kiedy ciasto się podpieka rozwałkować pozostałą część ciasta i wycinać np. gwiazdki lub inne świąteczne formy. Następnie wyjąc z piekarnika podpieczony spód. Na wierzch wyłożyć równomiernie przygotowany farsz a na wierzchu ułożyć wycięte z ciasta figury. Posmarować je roztrzepanym jajem. Ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze ok 15 minut.

Porady

Podawać np. z barszczem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta kiszona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować