Struffoli

0 (0 ocen)

  • 60 min

Maleńkie kulki ciasta smażone na oleju. Półkruche kuleczki miesza się w gorącej polewie z miodu i cytryny. Po uformowaniu w kształcie wieńca, dekoruje się wierzch suszonymi owocami i posypuje posypką cukrową. Struffoli nie trzyma ściśle formy, nakłada się je łyżką i podjada łyżeczką.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    250 g mąki pszennej
    2 jajka
    1 czubata łyżka cukru
    35 g rozpuszczonego masła
    2 łyżki naturalnego jogurtu
    szczypta proszku do pieczenia
    szczypta soli
    olej do smażenia

    Polewa:
    150 g miodu
    2 łyżki soku z cytryny
    żurawina i jagody goji do dekoracji
    posypka cukrowa do dekoracji
    cytryna w rumie do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pączki Ciasto

Struffoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Struffoli 1. ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, cukier, masło, jogurt, proszek do pieczenia i sól, krótko wyrobić jednolite ciasto. Z gotowego ciasta skubać po trochu ciasto i formować kulki wielkości nieugotowanej ciecierzycy. Gotowe kulki smażyć w trzech porcjach na rozgrzanym do ok. 160 C oleju przez ok. 4-5 minut na jasno bursztynowy kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Przełożyć do miski.
  • Struffoli 2. Do rondelka wyłożyć miód, dodać sok z cytryny, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1 minutę. Gorącą polewę wlać do kulek z ciasta, dobrze wymieszać.
    Na środek dużego talerza ustawić wąską szklankę, dookoła niej wyłożyć wymieszane z sosem ciastka, uformować na kształt wysokiego wieńca. Wierzch posypać suszonymi owocami i cukrową posypką, obłożyć plastrami cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować