KARNAWAŁOWE MIODOWE KULECZKI-STRUFFOLI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Te chrupiace kuleczki, oblane miodem aromatyzowanym skórką z cytryny i z pomarańczy są specjalnością karnawałową pochodzącą z regionu Campania we Włoszech.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • na ciasto:
    250 g mąki
    50 g cukru
    25 g masła
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    1 łyżka spirytusu lub wódki
    ok.1/2 szklanki białege wina
    skórka z 1/2 cytryny

    do smażenia:
    olej arachidowy lub słonecznikowego

    do dekoracji:
    ok. 300 ml miodu (najlepiej wielokwiatowego)
    ok. 50 ml wody
    migdały (najlepiej płatki)
    kandyzowane skórka cytryny, pomarańczy (opcjonalnie)
    skórka z 1/2 cytryny
    skórka z 1/2 pomarańczy
    kolorowe cukiereczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karnawałowe miodowe kuleczki-struffoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze wszyskich składników zagnieść szybko ciasto. Dodawać powoli białe wino i wyrabiać do momentu uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta, uformować kulkę. Przykryć szczelnie przeźroczystą folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu przez conajmniej pół godziny.
  • 2. Odrywać po kawałku ciasta i na posypanej lekko mąką stolnicy lub blacie formować wałeczki o średnicy palca, a następnie kroić nożem kawałeczki o długości ok.1cm.
  • 3. W dość wysokim garnku (tworzy się piana podczas smażenia!) rozgrzać olej i smażyć porcjami do uzyskania złotego koloru. Osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i wsypywać do dużej miski.
  • 4. W kąpieli wodnej rozpuścić miód, dodać potartą drobno skórkę z cytryny i z pomarańczy (bez białej cześci- jest gorzka!). Rozrzedzić miód dodając trochę gorącej wody i dobrze wymieszać.
    Polać usmażone kuleczki (struffoli) miodem, posypać migdałami i kolorowymi cukiereczkami. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • 5. Tradycyjnie struffli wykłada się do foremki na babkę (najlepiej z dziurą) i później odwracając ją na talerzu tworzy się tzw. koronę. Można też nakładać do papierowych pirotinek tworząc pojedyncze porcje.
    Buon Appetito!

Porady

Zamiast używać formy na babkę z dziurą, można położyć na talerzu szklankę i obłożyć dookoła wymieszanymi wczesniej z miodem kuleczkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować