Domowe pączki jak dawniej, pyszne i zawsze wychodzą-idealne na Tłusty czwartek

4.34 (181 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wspaniałe domowe pączki z marmoladą różaną. Jest to stary domowy przepis, pączki z niego wychodzą wspaniałe, bardzo pyszne, pulchne i nie ma opcji by się nie udały. Gorąco zapraszam

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *z podanych proporcji wychodzi około 30 pączków

    CIASTO

    -1,3 kg mąki pszennej tortowej+trochę do podsypania
    -500ml ciepłego mleka
    -6 żółtek
    -100g świeżych drożdży
    -150g+2 łyżki cukru
    -180g rozpuszczonego masła
    -1 łyżka cukru waniliowego
    -2 łyżki spirytusu lub octu

    DODATKOWO

    -marmolada różana
    -cukier puder
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.34 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pączki

Domowe pączki jak dawniej, pyszne i zawsze wychodzą-idealne na tłusty czwartek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wykruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 500ml ciepłego mleka. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży i dodajemy 300g mąki pszennej tortowej. Wszystko mieszamy i odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować.


    Następnie w misce ubijamy 6 żółtek z 150g cukru na jasny kogel mogel. Masło rozpuszczamy i studzimy.



    Do podrośniętej masy dodajemy ubite z cukrem żółtka, cukier waniliowy, spirytus i wszystko mieszamy. Następnie przesiewamy resztę mąki i zagniatamy ciasto. Zagniatając dodajemy stopniowo rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli się bardzo klei możemy troszkę podsypać mąką, ale nie za dużo.
    Ciasto ma pozostać lekko klejące.
    Zagniecione ciasto dajemy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczka i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

    Po wyrośnięciu ciasto odgazowujemy pięścią i chwilę zagniatamy.
    Odkładamy jeszcze na 15 minut i przechodzimy do robienia pączków.
    ****staramy się nie podsypywać mąką ciasta, ponieważ dzieli olejowi, którym była posmarowana miska ono się nie klei, a mąka podczas smażenia mogłaby się przypalać
    Urywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy, na środek dajemy marmoladę różaną (najlepsza jest twarda) i zaklejamy. Na koniec nadajemy pączkowi okrągły kształt rękami.

    Pączki układamy na ściereczce, przykrywamy również ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia.
    Do garnka wlewamy olej (można też smażyć na smalcu)
    podgrzewamy.

    Jeśli wrzucimy pączka i olej lekko bulgocze znaczy to, ze temperatura jest ok.

    ****olej nie może byc zbyt nagrzany, ponieważ pączki z zewnątrz się za bardzo przysmażą a w środku mogą byc surowe.
    Paczki muszą się smażyć powoli, podczas smażenia trzeba je obracać. Powinny mieć ładny złocisto-brązowy kolor.
    Usmażone pączki dajemy na ręcznik papierowy i potem posypujemy cukrem pudrem.
    I gotowe.
    Pączki z tego przepisu wychodzą na prawdę bardzo pyszne, puszyste, długo zachowują świeżość. Smakują jak za dawnych lat.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować