Domowe pączki jak dawniej, pyszne i zawsze wychodzą-idealne na Tłusty czwartek

  • wyświetlono: 1249 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Wspaniałe domowe pączki z marmoladą różaną. Jest to stary domowy przepis, pączki z niego wychodzą wspaniałe, bardzo pyszne, pulchne i nie ma opcji by się nie udały. Gorąco zapraszam

P1018962_Fotor
  • 30 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

*z podanych proporcji wychodzi około 30 pączków

CIASTO

-1,3 kg mąki pszennej tortowej+trochę do podsypania
-500ml ciepłego mleka
-6 żółtek
-100g świeżych drożdży
-150g+2 łyżki cukru
-180g rozpuszczonego masła
-1 łyżka cukru waniliowego
-2 łyżki spirytusu lub octu

DODATKOWO

-marmolada różana
-cukier puder
-olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Domowe pączki jak dawniej, pyszne i zawsze wychodzą-idealne na Tłusty czwartek

  • 1. Do miski wykruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 500ml ciepłego mleka. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży i dodajemy 300g mąki pszennej tortowej. Wszystko mieszamy i odkładamy na 15 minut w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować.


    Następnie w misce ubijamy 6 żółtek z 150g cukru na jasny kogel mogel. Masło rozpuszczamy i studzimy.



    Do podrośniętej masy dodajemy ubite z cukrem żółtka, cukier waniliowy, spirytus i wszystko mieszamy. Następnie przesiewamy resztę mąki i zagniatamy ciasto. Zagniatając dodajemy stopniowo rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli się bardzo klei możemy troszkę podsypać mąką, ale nie za dużo.
    Ciasto ma pozostać lekko klejące.
    Zagniecione ciasto dajemy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczka i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

    Po wyrośnięciu ciasto odgazowujemy pięścią i chwilę zagniatamy.
    Odkładamy jeszcze na 15 minut i przechodzimy do robienia pączków.
    ****staramy się nie podsypywać mąką ciasta, ponieważ dzieli olejowi, którym była posmarowana miska ono się nie klei, a mąka podczas smażenia mogłaby się przypalać
    Urywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy, na środek dajemy marmoladę różaną (najlepsza jest twarda) i zaklejamy. Na koniec nadajemy pączkowi okrągły kształt rękami.

    Pączki układamy na ściereczce, przykrywamy również ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia.
    Do garnka wlewamy olej (można też smażyć na smalcu)
    podgrzewamy.

    Jeśli wrzucimy pączka i olej lekko bulgocze znaczy to, ze temperatura jest ok.

    ****olej nie może byc zbyt nagrzany, ponieważ pączki z zewnątrz się za bardzo przysmażą a w środku mogą byc surowe.
    Paczki muszą się smażyć powoli, podczas smażenia trzeba je obracać. Powinny mieć ładny złocisto-brązowy kolor.
    Usmażone pączki dajemy na ręcznik papierowy i potem posypujemy cukrem pudrem.
    I gotowe.
    Pączki z tego przepisu wychodzą na prawdę bardzo pyszne, puszyste, długo zachowują świeżość. Smakują jak za dawnych lat.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tłusty CzwartekPączkidomowe pączkiPrzepis na pączkipyszne pączki

Komentarze

Podobne przepisy

babka cytrynowa

Dodane przez: bunia24

Pyszna babka cytrynowa na kisielu

Wspaniale wilgotna babka po prostu...

Pączki kładzione łyżką na olej

Dodane przez: anamarisworld

Pączki kładzione łyżką na olej

Szybkie i pyszne domowe pączki

Lekki tort kokosowo jogurtowy

Dodane przez: wedith1

Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na...

Delikatny, puszysty i smaczny!

Ciasto Nesquik-pyszne i mega kakaowe

Dodane przez: katrinaM24

Ciasto Nesquik – pyszne i megakakaowe

Bardzo łatwe i pyszne ciasto z...

Proste i pyszne ciasto ucierane

Dodane przez: dorota w

Proste i pyszne ciasto ucierane

Jeśli macie ochotę na jakieś pyszne...

sernik

Dodane przez: katrinaM24

Sernik na zimno jak arbuz

Pyszny sernik na zimno na szpinakowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE