Tradycyjne pączki

4.78 (219 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Niesamowicie delikatne i puszyste pączki. Mój ulubiony przepis!Duża ilość masła i żółtek sprawia, że ciasto jest przyjemne w wyrabianiu, baaardzo delikatne i wspaniale puchate, takie jakie każdy uwielbia. Przepyszne z konfiturą wiśniową i lukrem. Zapraszam !

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 250 ml mleka 3,2%
    500 g mąki pszennej
    25 g drożdży świeżych
    70 g cukru
    3 żółtka
    1 całe jajko
    130 g masła, roztopionego i przestudzonego
    3 łyżki wódki lub spirytusu
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    2/3 szklanki dżemu lub konfitury
    2/3 szklanki cukru pudru
    sok z 1/2 cytryny
    smalec lub olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.78 (219 ocen)

Zobacz również:

Pączki

Tradycyjne pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdże 1. Z ciepłego mleka, 3 łyżek mąki, cukru i drożdży zrobić rozczyn i zostawić na 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  • Pączki 2. Do rozczynu dodać resztę mąki, jajka i żółtka oraz spirytus i całość dokładnie wymieszać. Następnie wlewać stopniowo masło i całość wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (zagnieść ciasto ręcznie albo za pomocą miksera z mieszadłem hakowym). Zagniatanie wymaga trochę cierpliwości, ponieważ ciasto jest dość luźne. Włożyć je do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.
  • Pączki 3. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić i podzielić na 16 części (aby były równe można użyć wagi i odmierzyć kawałki po ok 55-60 g). Z każdej części uformować zgrabne kulki, ułożyć na blaszce podsypanej mąką i przykryć ściereczką. Pączki odstawić w ciepłe miejsce na 25- 30 minut, do napuszenia.
  • 4. W szerokim garnku umieścić smalec lub olej i doprowadzić go do 173 °C.

    Smażyć pączki z obydwu stron, aż nabiorą mocnego złotego koloru (ok 3 minuty z każdej strony). Gotowe pączki ułożyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Jeszcze ciepłe nadziać dżemem i polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny). Gotowe!

Porady

Do pączków możecie użyć ulubionej konfitury

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Dżem owocowy Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować