Tradycyjne pączki

  • wyświetlono: 2296 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 0

Niesamowicie delikatne i puszyste pączki. Mój ulubiony przepis!Duża ilość masła i żółtek sprawia, że ciasto jest przyjemne w wyrabianiu, baaardzo delikatne i wspaniale puchate, takie jakie każdy uwielbia. Przepyszne z konfiturą wiśniową i lukrem. Zapraszam !

20180817_194046~2
  • 16 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

250 ml mleka 3,2%
500 g mąki pszennej
25 g drożdży świeżych
70 g cukru
3 żółtka
1 całe jajko
130 g masła, roztopionego i przestudzonego
3 łyżki wódki lub spirytusu
szczypta soli

Dodatkowo:
2/3 szklanki dżemu lub konfitury
2/3 szklanki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
smalec lub olej do smażenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tradycyjne pączki

  • Drożdże1. Z ciepłego mleka, 3 łyżek mąki, cukru i drożdży zrobić rozczyn i zostawić na 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  • Pączki2. Do rozczynu dodać resztę mąki, jajka i żółtka oraz spirytus i całość dokładnie wymieszać. Następnie wlewać stopniowo masło i całość wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (zagnieść ciasto ręcznie albo za pomocą miksera z mieszadłem hakowym). Zagniatanie wymaga trochę cierpliwości, ponieważ ciasto jest dość luźne. Włożyć je do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.
  • Pączki3. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić i podzielić na 16 części (aby były równe można użyć wagi i odmierzyć kawałki po ok 55-60 g). Z każdej części uformować zgrabne kulki, ułożyć na blaszce podsypanej mąką i przykryć ściereczką. Pączki odstawić w ciepłe miejsce na 25- 30 minut, do napuszenia.
  • 4. W szerokim garnku umieścić smalec lub olej i doprowadzić go do 173 °C.

    Smażyć pączki z obydwu stron, aż nabiorą mocnego złotego koloru (ok 3 minuty z każdej strony). Gotowe pączki ułożyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Jeszcze ciepłe nadziać dżemem i polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny). Gotowe!

Porady

Do pączków możecie użyć ulubionej konfitury

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Tłusty CzwartekPączkidżemkarnawałkonfiturapączki z dżemem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Malinowe pączki

Dodane przez: mysza75

Malinowe pączki

Pączki mocno malinowe za sprawą...

faworki

Dodane przez: iziona

Tradycyjne faworki

Pozycja obowiązkowa w karnawale.

yums

Dodane przez: Habibi Chi

Zakręcone pączki Yum Yums

Yum Yums czyli pączki zakręcone....

Fritole – pączki weneckie

Dodane przez: Gregorhspeed

Fritole – pączki weneckie

Pączki w wersji weneckiej.

Pączki z serka homogenizowanego.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pączki z serka homogenizowanego

Pierwszy raz zrobiłam takie pączki...

Pączki Twarogowe.

Dodane przez: Słodko Słodka

Pączki Twarogowe

Wieczorna zachciewajka ;-)