REKLAMA

Pączki z mascarpone

wyświetlono: 1895 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Bardzo łatwy i szybki przepis na pączki z mascarpone, idealny przepis dla początkujących oraz dla tych którzy boją się ciasta drożdżowego. Te pączki przygotujesz dosłownie w kilka chwil i gwarantuje Ci, że samo wyrobienie ciasta i usmażenie pączków nie zajmie Ci więcej niż 30 min. Wystarczy tylko wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać mikserem lub trzepaczką rózgową, ciasto gotowe. Takie pączusie bardzo lubią dzieci, mój przedszkolak pochłania takich kilka na raz, jak odkurzacz. Wyjątkowo smaczne maleństwa i szybkie do zrobienia, nawet dla niezapowiedzianych gości.

opublikowany: 04.02.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
    3 jajka
    2 łyżki kwaśnej śmietany - gęsta
    1 łyżka spirytusu
    1 opakowanie cukru waniliowego
    3 łyżki cukru pudru
    2 szkl. mąki pszennej tortowej - 1 szkl. = 250 ml
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo

    olej do smażenia
    cukier puder
    cynamon - opcjonalnie
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Samo przygotowanie ciasta to nic innego jak wymieszanie wszystkich składników razem.
    Do miski wrzuć wszystkie mokre składniki, następnie przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, oraz wsyp cukier waniliowy.
    Całość dokładnie wymieszaj mikserem na średnich obrotach, możesz również wymieszać trzepaczką rózgową, łyżką, albo po prostu ręką.
    Ciasto ma być gęste i kleiste.
    Od razu po wyrobieniu ciasta możesz smażyć pączki.
    W rondelku lub na patelni rozgrzej na małym ogniu olej, małą łyżeczkę zamocz w oleju i nabieraj ciasto. Zsuwaj palcem na ciepły olej, im porcja zgrabniejsza tym pączki będą foremniejsze.
    Smaż po 7-8 szt. na raz, jeśli wrzucisz za dużo pączków, nie będą się same przekręcały.
    Smaż na złoto, wyciągaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    Gotowe układaj na talerzu, możesz posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w przesianym cukrze pudrze z cynamonem.

Porady

Ilość pączków jest uzależniona od wielkości, ja je nabierałam małą łyżeczką i wyszedł mi pełny talerz o średnicy 25 cm takich mini pączusiów na jeden kęs. Moje pączki formowałam łyżeczką w misce, ale Ty możesz natłuścić dłonie olejem i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego w dłoniach, jeśli boisz się, że wyjdą Ci niekształtne prosto z łyżeczki. Pączki możesz posypać cukrem pudrem lub obtoczyć je w cukrze pudrze wymieszanym np. z cynamonem, lub cukrem waniliowym.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Bożena Z. ja.

Serowe mini pączki z mascarpone

serowe z dodatkiem mascarpone- delikatne, miękkie, szybkie i smaczne!

kategoria: Desery ciastka pączki Przekąski Ser opublikowany: 06.02.2021 | wyświetlono: 1809 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_1590

Pączki wiedeńskie

Szybki deser :)

kategoria: do kawy ciasto parzone Desery pączki pączki wiedeńskie opublikowany: 02.04.2017 | wyświetlono: 3139 Książki kucharskie: 16 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE