zdrowe_kasze - Ten wykwintny a zarazem szybki i prosty strudel, to doskonały dodatek do zupy lub jako przekąska podczas mniej lub bardziej wystawnych obiadów.
Strudel z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, sól dodać wodę i jajko. Ciasto zagnieść i odstawić. Ciasto powinno się lepić do rąk.
2.Do rondelka nalać wody i grzyby. Gotować do momentu, aż woda zrobi się brązowa a grzyby całkiem miękkie.
3.Zagotowane grzyby odcedzić, do wody po grzybach dodać jeszcze pół szklanki wody oraz pół kostki grzybowej (aby wzmocnić smak), oraz sól i pieprz do smaku.
4.Do gotującego się :smaku grzybowego" dodać kaszę i gotować do miękkości (ok 20-30 minut) podlewając, by się nie przypaliła.
5.Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, na patelnie z rozpuszczoną łyżką masła dodać cebulę i ją zeszklić.
6.Gdy cebulka ładnie się zeszkli dodać sól, pieprz oraz posiekane w kostkę grzyby i smażyć jeszcze 4 minuty.
7.Gdy kasza zmięknie wymieszać ją z usmażonymi grzybami i odstawić by nieco przestygła.
8.Na stół położyć obrus lub dużą, czystą szmatkę (najlepiej z wyraźnym wzorem) i obficie posypać mąką. Ciasto przełożyć na szmatkę, obtoczyć w mące i rozciągać zamieniając stronami do momentu, aż wzór na szmatce nie będzie dobrze widoczny przez ciasto. Obciąć grube brzegi.
9.Łyżkę masła zetrzeć na tarce i posypać nim ciasto. Przestudzony farsz przełożyć na ciasto i zwijać delikatnie zrzucając ze szmatki ciasto. Z pozostałych skrawków ułożyć na wierzchu wzorek, obficie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać piórkami koperku.
10.Piec 40 minut w temperaturze 160 stopni. Podawać na gorąco.
Komentarze