Te gołąbki z powodzeniem można podać nie tylko na wieczerzę wigilijną ale także na wykwintny obiad. Kasza gryczana,suszone grzyby i pieczarki,wszystko to otulone liśćmi czerwonej kapusty i polane aromatycznym grzybowym sosem.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
główka czerwonej kapusty
pół szklanki kaszy gryczanej palonej
300 g pieczarek
garść suszonych grzybów
1 cebula
pęczek natki pietruszki
1 łyżka masła
sól
świeżo mielony pieprz
250 ml bulionu warzywnego
50 ml śmietanki
1 łyżka mąki
Fioletowe gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby suszone kilka godzin wcześniej dobrze wypłukać i zalać wodą. Po tym czasie odcedzić a wodę po moczeniu zostawić.
2.Kapustę włożyć do lekko zakwaszonej wrzącej wody,gotować 10 minut i kolejno pościągać liście. Osuszyć i powycinać grube nerwy.
3.Kaszę ugotować w osolonej wodzie i wystudzić.
4.Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Cebulę drobno posiekać .Na patelni roztopić masło ,dodać posiekaną cebulę i krótko przesmażyć. Następnie dodać starte pieczarki i smażyć do momentu odparowania wody. Dodać kaszę,przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać posiekaną natkę.
5.Na liściach kapusty rozłożyć farsz i ciasno pozwijać. Gołąbki ułożyć w garnku, zalać wodą w której moczyły się grzyby (ok. 250 ml) i bulionem. Gotować pod przykryciem 30 minut.
6.Ugotowane gołąbki wyłożyć na półmisek. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do bulionu. Sos podać do gołąbków.
Komentarze