Strudel z kapustą, grzybami i śliwkami - idealny do wigilijnego barszczu. Jest dużo prostszy i mniej czasochłonny niż pierogi czy uszka. Smakuje świetnie na ciepło i zimno!
Strudel świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalewamy wodą i gotujemy 30 minut. Po tym czasie odcedzamy (wywar można wykorzystać do zrobienia zupy).
Grzyby i śliwki kroimy drobno, cebulę kroimy w kostkę, a kapustę szatkujemy.
Na oleju smażymy cebulę, aż lekko się zarumieni. Dodajemy kapustę, grzyby i śliwki i pod przykryciem dusimy przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy przyprawę do piernika. Odstawiamy do ostudzenia.
Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło zupełnie się rozpuści. Studzimy.
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy do niej jajko, sól i mleko z masłem. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Kulką z ciasta uderzamy w stolnicę kilkadziesiąt razy. Ciasto odstawiamy na 5 minut.
Odrywamy mały kawałek ciasta i rozwałkowujemy. Wycinamy za pomocą foremek świąteczne wzory - u mnie choinki i gwiazdki.
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, na kształt prostokąta i grubość około 3 mm.
Na ciasto wykładamy farsz. Zostawiamy jeden koniec długiego boku "goły", aby dobrze się skleił. Ciasto zawijamy w rulon. Obracamy tak, aby zawinięcie było pod spodem. Roladę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie makiem. Wycięte świąteczne dekoracje z ciasta smarujemy jajkiem z obu stron i przyklejamy do ciasta, lekko dociskając.
2.Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, w połowie najlepiej przykryć papierem do pieczenia lub pergaminem, aby nie spiekło się za mocno.
Strudel na zimno kroi się lepiej niż na ciepło.
Komentarze