Strudel świąteczny

5 (3 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Strudel z kapustą, grzybami i śliwkami - idealny do wigilijnego barszczu. Jest dużo prostszy i mniej czasochłonny niż pierogi czy uszka. Smakuje świetnie na ciepło i zimno!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka pszenna - 250g + do podsypania stolnicy
    Jajko - 1szt
    Mleko - 60ml
    Masło - 1 łyżka
    Sól - 1/2 łyżeczki

    Farsz:
    Grzyby suszone - 2 garście
    Kapusta kiszona - 500g
    Śliwki suszone - 6szt
    Cebula - 1szt
    Olej - 2 łyżki
    Pieprz i sól do smaku
    Przyprawa do piernika - 1/2 łyżeczki

    Na górę:
    Jajko - 1szt
    Mak
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Strudel Kapuśniaczki

Strudel świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Strudel świąteczny 1. Grzyby zalewamy wodą i gotujemy 30 minut. Po tym czasie odcedzamy (wywar można wykorzystać do zrobienia zupy).
    Grzyby i śliwki kroimy drobno, cebulę kroimy w kostkę, a kapustę szatkujemy.

    Na oleju smażymy cebulę, aż lekko się zarumieni. Dodajemy kapustę, grzyby i śliwki i pod przykryciem dusimy przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy przyprawę do piernika. Odstawiamy do ostudzenia.

    Ciasto:
    Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło zupełnie się rozpuści. Studzimy.
    Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy do niej jajko, sól i mleko z masłem. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Kulką z ciasta uderzamy w stolnicę kilkadziesiąt razy. Ciasto odstawiamy na 5 minut.
    Odrywamy mały kawałek ciasta i rozwałkowujemy. Wycinamy za pomocą foremek świąteczne wzory - u mnie choinki i gwiazdki.

    Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, na kształt prostokąta i grubość około 3 mm.
    Na ciasto wykładamy farsz. Zostawiamy jeden koniec długiego boku "goły", aby dobrze się skleił. Ciasto zawijamy w rulon. Obracamy tak, aby zawinięcie było pod spodem. Roladę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie makiem. Wycięte świąteczne dekoracje z ciasta smarujemy jajkiem z obu stron i przyklejamy do ciasta, lekko dociskając.
  • 2. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, w połowie najlepiej przykryć papierem do pieczenia lub pergaminem, aby nie spiekło się za mocno.
    Strudel na zimno kroi się lepiej niż na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować