Kulebiak z kaszą gryczaną i grzybami

4.48 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Bardzo lubimy ciasta drożdżowe. Tym razem w wersji wytrawnej z kaszą i grzybami.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki
    35 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    2 jajka
    1 żółtko
    1 szklanka mleka
    50 g miękkiego masła
    2 łyżki oleju
    Nadzienie:
    1 szklanka kaszy gryczanej
    200 g mrożonych podgrzybków
    1 cebula
    pieprz, sól
    2-3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.48 (169 ocen)

Kulebiak z kaszą gryczaną i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kulebiak 1. Ciepłe mleko podzielić na pół. W jednej części rozpuścić masło, a do drugiej dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki.
  • Kulebiak 2. Do podrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  • Kulebiak 3. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Grzyby lekko rozmrozić, pokroić i dodać do cebuli. Doprawić solą i pieprzem. Dusić razem kilka minut. Kaszę ugotować w dwóch szklankach wody.
  • Kulebiak 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, z każdej połówki odkroić odrobinę ciasta do dekoracji kulebiaków ( jeżeli chcemy dekorować).
  • Kulebiak 5. Kaszę połączyć z grzybami, w razie potrzeby doprawić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć połowę nadzienia i zwinąć jak roladę. Drugie ciasto również rozwałkować , wyłożyć nadzienie i zrolować.
  • Kulebiak 6. Posmarować roztrzepanym białkiem i przykleić dowolne dekoracje. U mnie gwiazdki posypane sezamem i gałązki.
  • Kulebiak 7. Kulebiaki włożyć do keksówek ( 30/10) i piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować