Kulebiak z kaszą gryczaną i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciepłe mleko podzielić na pół. W jednej części rozpuścić masło, a do drugiej dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki.
2.Do podrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
3.Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Grzyby lekko rozmrozić, pokroić i dodać do cebuli. Doprawić solą i pieprzem. Dusić razem kilka minut. Kaszę ugotować w dwóch szklankach wody.
4.Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, z każdej połówki odkroić odrobinę ciasta do dekoracji kulebiaków ( jeżeli chcemy dekorować).
5.Kaszę połączyć z grzybami, w razie potrzeby doprawić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć połowę nadzienia i zwinąć jak roladę. Drugie ciasto również rozwałkować , wyłożyć nadzienie i zrolować.
6.Posmarować roztrzepanym białkiem i przykleić dowolne dekoracje. U mnie gwiazdki posypane sezamem i gałązki.
7.Kulebiaki włożyć do keksówek ( 30/10) i piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Komentarze