Staromodne babeczki z budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Staromodne babeczki z budyniem to proste połączenie ciasta kruchego i budyniu czekoladowego. Przygotowuje się je bardzo szybko. Są przy tym bardzo smaczne. Staromodne babeczki z budynie to nie wątpliwe jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Zamiana na krem czekoladowy sprawiła, iż te tradycyjne babeczki nabrały zupełnie innego aromatu i smaku.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    250 g mąki pszennej
    150 g cukru pudru
    150 g masła
    3 żółtka
    budyń czekoladowy
    70 ml wody
    30 g gotowego budyniu czekoladowego
    dekoracja
    50 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Staromodne babeczki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Chłodzimy co najmniej dwie godziny w lodówce. Ciasto wałkujemy. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdy kawałek ponownie wałkujemy. Wykrawamy z niego wierzch naszej babeczki. Z pozostałego ciasta wylepiamy brzegi foremki.
    Budyń czekoladowy: Wrzącą wodą zalewamy gotowy budyń czekoladowy. Studzimy.
    Na podpieczone babeczki układamy po łyżce gotowego budyniu. Przykrywamy wyciętym krążkiem. Dobrze zlepiamy babeczki. Babeczki pieczemy około 10 minut w 190 stopniach. Ostrożnie wyjmujemy z foremek, jak jeszcze są ciepłe. Studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować