Babeczki wytrawne z łososiem

4.45 (157 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Babeczki z kruchego, wytrawnego ciasta wypełnione masą z serka mascarpone, wędzonego łososia i papryki. Udekorowane kawiorem wasabi lub oliwkami to połączenie kontrastów kolorystycznych i smakowych.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka (krupczatka): 2 szklanki
    - masło (chłodne): 200 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta


    - łosoś (wędzony): 50 gramów
    - serek mascarpone: 100 gramów
    - papryka (czerwona): 0.5 sztuki
    - kapary: 2 łyżki
    - musztarda (ostra, do smaku): 1 łyżeczka
    - szczypiorek (posiekany): 2 łyżki
    - pieprz (do smaku): 0.5 łyżeczki

    - wasabi caviar (do dekoracji): 1 łyżka
    - oliwki (czarne): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.45 (157 ocen)

Babeczki wytrawne z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babeczki wytrawne z łososiem 1. CIASTO: wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą. Chłodzić w lodówce 30 minut. Foremki do babeczek dokładnie wysmarować masłem. Ciastem wylepić foremki. Piec 15 minut w temperaturze 180*C.
  • Babeczki wytrawne z łososiem 2. Kapary odsączyć z zalewy i posiekać. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w bardzo drobną kostkę. Łososia pokroić na kawałki, część zostawić w plastrach do dekoracji.
  • 3. Mascarpone wymieszać z musztardą i szczypiorkiem, dodać rozdrobnionego łososia, paprykę i kapary. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą, ale zalecam ostrożność, bo kapary są słone.
  • 4. Wystudzone babeczki napełniać masą mascarpone i dekorować plasterkami łososia i kawiorem wasabi lub pokrojonymi oliwkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować