Ciasto ucierane z makiem

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto ucierane z makiem to jedno z najprostszych wypieków. Jest przy tym łatwe i bardzo smaczne. W moim domu często piekę właśnie takie szybkie ciasta. Są one doskonałe zarówno do popołudniowej herbaty, jak i na spotkania rodzinne. Moja dzisiejsza propozycja to właśnie ciasto ucierane z makiem. Dodatek maku sprawia, że wypiek wpisuje się w charakter świąteczny i noworoczny. Jest ro wypiek rodzinny.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    150 g cukru
    100 ml oleju
    100 g maku
    20 g mąki ziemniaczanej
    15 g proszku do pieczenia
    aromat migdałowy
    4 jajka
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane

Ciasto ucierane z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę, mak i proszek do pieczenia oraz aromat migdałowy. Miksujemy. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Olej Jajka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować