Są to klasyczne, eleganckie i przede wszystkim (mam nadzieję) smakowite kruche babeczki z budyniem. No może nieco odbiegają od klasyki, gdyż dodałam do nich zdrowszej mąki pełnoziarnistej.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki:
Na ciasto:
· 1/2 szklanka mąki pełnoziarnistej
· 1 szklanka mąki pszennej
· 2 żółtka
· 200 g masła z lodówki
· 1 łyżka śmietany
· 1/2 szklanki brązowego cukru
Na budyń:
· 4 żółtka
· około 1/2 szklanki cukru waniliowego
· 300 ml mleka
· łyżka mąki ziemniaczanej
Mieszamy mąki z cukrem, dodajemy schłodzone masło, śmietanę i żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
2.Na budyń:
· 4 żółtka
· około 1/2 szklanki cukru waniliowego
· 300 ml mleka
· łyżka mąki ziemniaczanej
Żółtka ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną, dodajemy mąkę. Zalewamy gorącym mlekiem i dalej ubijamy, aż masa zgęstnieje. Studzimy.
3.Z ciasta wykrawamy babeczki- ok. 2/3 ciasta na foremki, pozostałe jako zamknięcie babeczek. Kiedy foremki wylepimy ciastem, nadziewamy je budyniem (2/3 wysokości foremki) i zamykamy wierzchnimi krążkami. Dokładnie dociskamy brzegi. Wykałaczką robimy 2-3 dziurki na wierzchu każdej babeczki. Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 babeczek. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Smacznego!
Komentarze