Babeczki z budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Są to klasyczne, eleganckie i przede wszystkim (mam nadzieję) smakowite kruche babeczki z budyniem. No może nieco odbiegają od klasyki, gdyż dodałam do nich zdrowszej mąki pełnoziarnistej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    Na ciasto:
    · 1/2 szklanka mąki pełnoziarnistej
    · 1 szklanka mąki pszennej
    · 2 żółtka
    · 200 g masła z lodówki
    · 1 łyżka śmietany
    · 1/2 szklanki brązowego cukru
    Na budyń:
    · 4 żółtka
    · około 1/2 szklanki cukru waniliowego
    · 300 ml mleka
    · łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki:
    Na ciasto:
    · 1/2 szklanka mąki pełnoziarnistej
    · 1 szklanka mąki pszennej
    · 2 żółtka
    · 200 g masła z lodówki
    · 1 łyżka śmietany
    · 1/2 szklanki brązowego cukru

    Mieszamy mąki z cukrem, dodajemy schłodzone masło, śmietanę i żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godzinę.
  • 2. Na budyń:
    · 4 żółtka
    · około 1/2 szklanki cukru waniliowego
    · 300 ml mleka
    · łyżka mąki ziemniaczanej

    Żółtka ubijamy z cukrem nad kąpielą wodną, dodajemy mąkę. Zalewamy gorącym mlekiem i dalej ubijamy, aż masa zgęstnieje. Studzimy.
  • 3. Z ciasta wykrawamy babeczki- ok. 2/3 ciasta na foremki, pozostałe jako zamknięcie babeczek. Kiedy foremki wylepimy ciastem, nadziewamy je budyniem (2/3 wysokości foremki) i zamykamy wierzchnimi krążkami. Dokładnie dociskamy brzegi. Wykałaczką robimy 2-3 dziurki na wierzchu każdej babeczki. Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 babeczek. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować