SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANĄ

4.49 (175 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Gęsty sos z kawałkami pieczarek - idealny dodatek do ziemniaków, klusek i mięsa.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dag pieczarek,
    łyżka masła,
    łyżka mąki,
    200 ml bulionu (u mnie z kostki),
    świeżo mielony pieprz,
    duża garść posiekanej natki pietruszki,
    200 g śmietany 18 lub 12%.
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę, mieszam do połączenia składników. Wlewam gorący bulion, gotuję na małym ogniu mieszając około 2 minut.
    Sos zestawiam z gazu, dodaję śmietanę i 1/3 pieczarek, miksuję na jednolitą masę za pomocą blendera.
    Sos ustawiam z powrotem na gazie (mały ogień), dodaję pozostałe pieczarki pokrojone w ćwiartki. Gotuję około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając.
    Pod koniec wsypuję natkę pietruszki i doprawiam świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować