Gęsty sos z kawałkami pieczarek - idealny dodatek do ziemniaków, klusek i mięsa.
20 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
40 dag pieczarek,
łyżka masła,
łyżka mąki,
200 ml bulionu (u mnie z kostki),
świeżo mielony pieprz,
duża garść posiekanej natki pietruszki,
200 g śmietany 18 lub 12%.
Sos pieczarkowy ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku rozpuszczam masło, dodaję mąkę, mieszam do połączenia składników. Wlewam gorący bulion, gotuję na małym ogniu mieszając około 2 minut.
Sos zestawiam z gazu, dodaję śmietanę i 1/3 pieczarek, miksuję na jednolitą masę za pomocą blendera.
Sos ustawiam z powrotem na gazie (mały ogień), dodaję pozostałe pieczarki pokrojone w ćwiartki. Gotuję około 8-10 minut, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec wsypuję natkę pietruszki i doprawiam świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze