Sos pieczarkowy

5 (164 ocen)

Sos pieczarkowy z tego przepisu robię dosyć często. Świetnie komponuje się nie tylko z ziemniakami, ale i makaronem czy ryżem.

Składniki:

  • 30 dag pieczarek
    150 g śmietany 12 %
    2 łyżki mąki pszennej
    przyprawa warzywna do dań
    sól, pieprz
    kostka grzybowa
    cebula
    olej
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Sosy Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć, pokroić w ósemki lub w cienkie plasterki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, a następnie pieczarki. Smażyć około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
    Gdy woda z pieczarek odparuje, przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą warzywną oraz dodać kostkę grzybową. Przykryć pokrywką i dusić około 15 minut. Następnie dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną oraz wodą (najlepiej w 0,5 l garnuszku). Całość gotować jeszcze 5 minut, mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować