Sos pieczarkowy

  • wyświetlono: 761 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 2

Sos pieczarkowy z tego przepisu robię dosyć często. Świetnie komponuje się nie tylko z ziemniakami, ale i makaronem czy ryżem.

gto

Składniki

30 dag pieczarek
150 g śmietany 12 %
2 łyżki mąki pszennej
przyprawa warzywna do dań
sól, pieprz
kostka grzybowa
cebula
olej

Sposób przygotowania przepisu:

Sos pieczarkowy

  • 1. Pieczarki umyć, pokroić w ósemki lub w cienkie plasterki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, a następnie pieczarki. Smażyć około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
    Gdy woda z pieczarek odparuje, przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą warzywną oraz dodać kostkę grzybową. Przykryć pokrywką i dusić około 15 minut. Następnie dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną oraz wodą (najlepiej w 0,5 l garnuszku). Całość gotować jeszcze 5 minut, mieszając.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkitania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzusossos pieczarkowy

Komentarze

Podobne przepisy

Sos kurkowo pieczarkowy

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Sos kurkowo pieczarkowy

Na kurki zaczyna się sezon a w...

Wigilijny sos pieczarkowy

Dodane przez: smakowisko

Wigilijny sos pieczarkowy

Ten sos zawsze gości na naszym...

sos pieczarkowy

Dodane przez: capri

sos pieczarkowy

Banalnie łatwy, a jaki pyszny,...

Sos serowo-pieczarkowy

Dodane przez: Młoda mama

Sos serowo-pieczarkowy

Sos bardzo delikatny, aromatyczny,...

Dodane przez: PolskaGotuje

Sos pieczarkowy

sosik pieczarkowy

image-15vnrwl

Dodane przez: natalia2004

Szybki sos pieczarkowy

Idealny do makaronu lub do mięsa.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE