Najlepszy na świecie sok jaki może być, sok wyszedł mocno różowy pachnący i bardzo smaczny. Będzie jak znalazł do zimowej herbatki i świetny dodatek do ciast i deserów.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
700 g płatków jadalnej róży
1/2 kg cukru kryształu
1 l wody
Sok z płatków róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki zbieramy w słoneczny ciepły dzień, wysypujemy na gazetę aby pozbyć się robaczków drobnych czy mrówek.
2.Wodę z cukrem zagotowujemy na syrop i zdejmujemy z ognia i wsypujemy płatki róży. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy, jak wystygnie przenosimy do lodówki na 48 godzin.
3.Po 48 godzinach płatki róży mocno odciskamy (różę możemy zostawić do ciast) sok podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia.
4.Przelewamy do czystych i suchych słoiczków, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy sok w garnku z wodą 10 minut. Zimne soki wynosimy w chłodne miejsce.
Komentarze