Sok z płatków róży

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Najlepszy na świecie sok jaki może być, sok wyszedł mocno różowy pachnący i bardzo smaczny. Będzie jak znalazł do zimowej herbatki i świetny dodatek do ciast i deserów.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g płatków jadalnej róży
    1/2 kg cukru kryształu
    1 l wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Sok

Sok z płatków róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki zbieramy w słoneczny ciepły dzień, wysypujemy na gazetę aby pozbyć się robaczków drobnych czy mrówek.
  • sok 2. Wodę z cukrem zagotowujemy na syrop i zdejmujemy z ognia i wsypujemy płatki róży. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy, jak wystygnie przenosimy do lodówki na 48 godzin.
  • sok 3. Po 48 godzinach płatki róży mocno odciskamy (różę możemy zostawić do ciast) sok podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia.
  • 4. Przelewamy do czystych i suchych słoiczków, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy sok w garnku z wodą 10 minut. Zimne soki wynosimy w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować