Sok z płatków róży

4.47 (199 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny, aromatyczny i bardzo zdrowy sok z płatków jadalnej róży.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 l wody
    1/2 kg cukru
    300 g płatków jadalnej róży
    sok z 1/2 cytryny




Wystaw ocenę:

4.47 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Sok

Sok z płatków róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wlać wodę, dodać cukier, mieszając od czasu do czasu, doprowadzić do wrzenia. Zakręcić palnik, wsypać płatki róży, przykryć pokrywką, odstawić do całkowitego wystygnięcia (można na całą noc).
  • 2. Płatki róży mocno odcisnąć (możemy zostawić je do np. nadziewania pączków).
  • 3. Sok dobrze podgrzać ale nie doprowadzić do zagotowania. Dodać sok z cytryny, wymieszać.
  • 4. Wlać do słoiczków, zakręcić. Pasteryzować ok. 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki Soki Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować