Nalewka z płatków róży

4.5 (180 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Niezwykle aromatyczna, słodka i pyszna. Tak w skrócie można opisać tą nalewkę. Nic nie pachnie tak pięknie jak aromat płatków róży. Idealna na długie jesienne wieczory.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50g płatków róży
    250g cukru
    1l wódki
    200ml rumu
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka z płatków róży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki róży zbieramy najlepiej w słoneczny dzień. Odrywamy w czasie zrywania białe końcówki płatków.
    Płatki róży myjemy, odsączamy na sitku i wsypujemy do szklanego słoja razem z cukrem. Wódkę mieszamy z rumem. Zalewamy płatki. Pozostawiamy w zacienionym miejscu na 3 tygodnie przez pierwsze dni codziennie mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Po tym czasie przefiltrowujemy nalewkę i przelewamy do butelek. Zapominamy o niej aż do jesiennych wieczorów 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować