• 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Najlepszy sok malinowy na zimę, co roku robię spore zapasy soków malinowych na zimę. Najlepszy na przeziębienia i dodatek do herbaty.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg malin świeżych
    1 kg cukru kryształu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory z owoców

Sok malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sok 1. Maliny wsypujemy do garnka i zasypujemy cukrem doprowadzamy do zagotowania, rozgotowujemy na papkę. Maliny przeciskamy przez grubą gazę aby pozbyć się pestek. Odcedzony sok przelewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.
  • 2. Następnie sok rozlewamy do czystych i suchych słoiczków. Słoiczki z sokiem wstawiamy do wody i pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania wody. Zimne wynosimy w chłodne miejsce.

Porady

Z takiej porcji otrzymałam 10 słoiczków soku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sok malinowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować