Sok malinowy bez sokownika

  • wyświetlono: 218 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wczoraj wieczorem postawiłam a dziś pracę dokończyłam a mianowicie chodzi o sok malinowy bez sokownika. Czy kiedyś nasze babcie czy mamy używały sokowników ? Powiem wam że nie bo kiedyś czyli w tamtych czasach nie było takich ulepszeń jak są teraz, dlatego postanowiłam pokazać wam a mianowicie podać przepis, sposób jak zrobić sok bez użycia sokownika.

119935601_3420676048001969_6588317015915651886_o
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

1,5 - 2 litry malin ogrodowych,

0,5 kg cukru ( w zależności od słodkości malin ).

Sposób przygotowania przepisu:

Sok malinowy bez sokownika

  • sok1. Maliny ogrodowe przebrać i lekko przemyć aby pozbyć się nieproszonych gości czyli robaczków. Do dużego słoika półtoralitrowego na przemian maliny, cukier i tak do skończenia się malin. Pozostawić w ciepłym miejscu do puszczenia soków.
  • sok2. Jak już na drugi dzień z malin z dodatkiem cukru puści ładnie sok. Wtedy całość dobrze delikatnie wymieszać aby cukier który osiadł na dole się rozpuścił.
  • sok3. Gdy maliny mamy już wymieszane z cukrem, przelać całość razem z owocami do garnka. Przelany sok z owocami zagotować i od chwili zagotowania pogotować na wolnym ogniu przez pięć minut.
  • sok4. Zagotowany sok razem z owocami przelać przez drobne sito oddzielając owoce od soku. Sok oddzielony od owoców przelać do słoików. Mi z tak małej ilości owoców wyszło dwa i pół słoika dżemowego.
  • soki5. Gdy mamy już przelany sok do słoików, szczelnie je zakręcić jeszcze gorące. Następnie do garnka na dno położyć ściereczkę postawić słoiki i wlać wody odpowiadającej temperaturze słoika z sokiem ( czyli gdy słoiki są gorące to i wodę wlać gorącą ). Słoiki od czasu zagotowania pasteryzować piętnaście minut.
  • sok6. Studzić w garnku z pokrywką po pasteryzowaniu następnie wyłożyć je do góry dnem na ściereczkę i nakryć ręcznikiem aby dobrze zassała się pokrywka. Pozostawić tak do całkowitego wystygnięcia słoików.
  • sok7. Tak jak pisałam wyszły mi dwa i pół słoika, dwa pasteryzowałam a te pół zostawiłam sobie do herbaty i aby dodać do kaszy manny na gęsto bo po prostu uwielbiam taką kaszę to wspomnienia z mego dzieciństwa. Z owocu który pozostał po soku, dodałam je do garnka wlałam litr wody, gdy się zagotowało dodałam 1 galaretkę malinową, również zagotowałam przelałam przez sito i mamy w ten sposób pyszny kompot do popicia. Taki kompot jest pyszny na gorąco jak również schłodzony.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sok malinowysokwekisłoiki

Komentarze

Podobne przepisy

sok z malin

Dodane przez: Konto nieaktywne

Sok malinowy na zimę

Na przeziębienia i do herbatki...

Domowy sok imbirowy

Dodane przez: aicha1988

Domowy sok imbirowy (bez cukru)

Rozgrzewający sok imbirowy do herbaty...

Dodane przez: annli18

Gęsty sok malinowy

Najlepszy sok z malin, bez zabawy...

Sok z malin bez gotowania

Dodane przez: Przepisy Online

Sok z malin bez gotowania

Sok z malin, przygotowany tradycyjnym...

Sok malinowy

Dodane przez: Anitka0804

Sok malinowy

Doskonały soczek na zimę

sok z owoców czarnego bzu

Dodane przez: agusia80

Sok z owoców czarnego bzu bez cukru

Ten sok trzeba mieć w swojej spiżarni....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE