Roladki z golonek

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Proste roladki z golonek bez kości. Idealne do kanapek, bo świetnie się kroją, do tego chrzan i można nieźle sobie pojeść. Są świetne i na zimno, i na ciepło. Nie wymagają nakładu pracy, dlatego są idealne w przedświątecznym zgiełku :-)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 golonki wieprzowe bez kości
    6 ząbków czosnku
    sól i pieprz do smaku
    kilka ziaren ziela angielskiego
    3-4 listki laurowe
    olej lub masło klarowane do smażenia
    sznurek do rolad
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Roladki

Roladki z golonek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki oczyścić z błonek i nadmiaru tłuszczu, przekroić je wzdłuż na pół, żeby powstał prostokątny płat mięsa. Następnie mięso rozbić. Każdy płat doprawić z obu stron solą i pieprzem. Na górę wetrzeć przeciśnięty czosnek i mocno zwinąć w roladę. Rolady obwiązać sznurkiem.

    W rondlu rozgrzać tłuszcz. Ułożyć w nim rolady i obsmażyć z każdej strony. Do garnka wlać wodę do połowy wysokości mięsa i zakryć pokrywą. Dusić na małym ogniu przez około 2-2,5 godziny, podlewając od czasu do czasu tworzącym się sosem.

    Gdy rolady będą miękkie, zdjąć pokrywę, zwiększyć płomień i chwilę obsmażyć w tym aromatycznym sosie.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować