Żurek to jedna z najbardziej znanych regionalnych zup Śląska. Jest sporządzana na bazie zakwasu z mąki żytniej, dzięki czemu zyskuje charakterystyczny kwaśny smak. Podaje się ją na różne sposoby:)
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
- żeberka wieprzowe: 50 dekagramów
- kiełbasa: 50 dekagramów
- zakwas na żurek: 500 mililitrów
- czosnek: 2 ząbki
- cebula: 1 sztuka
- majeranek: 2 łyżki
- liść laurowy: 3 sztuki
- pieprz ziarnisty: 5 sztuk
- ziele angielskie: 3 sztuki
- suszone grzyby: 5 sztuk
- jajka ugotowane na twardo: 8 sztuk
- sól: 1 szczypta
- pieprz: 1 szczypta
1.W 4 l wody gotujemy wywar z żeberek, dodajemy obraną cebulę w całości oraz pokrojony czosnek oraz grzyby. Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy z wywaru. Następnie wlewamy ukiszony żur i gotujemy ok. 20 minut. Po zagotowaniu dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz przyprawy. Wyciągamy cebulę i czosnek.
Podajemy z pokrojonymi na ćwiartki jajkami ugotowanymi na twardo lub z chlebem.
Komentarze