Żurek śląski w chlebie

  • wyświetlono: 1908 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Mało kto wie, że ta znana w całej Polsce potrawa pochodzi właśnie z okolic Wrocławia. Żurek szczególnie efektownie wygląda podany w wydrążonym bochnie chleba. Region - Dolny Śląsk.

Doraa
  • 6 porcje
  • Średni

Składniki

- ZAKWAS:: 1 sztuka
- mąka żytnia: 2 szklanki
- skórka razowego chleba: 1 sztuka
- czosnek: 3 ząbki

- ZUPA:: 1 sztuka
- włoszczyzna bez kapusty: 1 sztuka
- suszone grzyby: 10 sztuk
- jajka (ugotowane na twardo): 4 sztuki
- biała kiełbasa (parzona): 4 sztuki
- cebula: 1 sztuka
- czosnek: 2 ząbki
- majeranek: 1 łyżka
- kminek: 0.5 łyżeczki
- sól, pieprz (opcjonalnie, do smaku): 1 łyżeczka
- ziele angielskie: 3 sztuki
- liść laurowy: 1 sztuka

- okrągły chlebek (o średnicy ok. 15cm, 4-6sztuk): 6 sztuk

Sposób przygotowania przepisu:

Żurek śląski w chlebie

  • 1. Czas leżakowania zakwasu: 3 dni.
  • 2. Przygotować z a k w a s: w kamionkowym lub szklanym naczyniu zalać wrzątkiem 2 szklanki mąki tak, aby powstało rzadkie ciasto. Gdy ostygnie, dodać 1l przegotowanej letniej wody, skórkę razowego chleba i zmiażdżony czosnek. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni.
  • 3. Ugotować włoszczyznę w 1l wody z dodatkiem grzybów, ziela angielskiego i liścia laurowego. Wywar odcedzić. Grzyby pozostawić, pokroić.
  • 4. Do wywaru dodać przecedzony zakwas, zagotować.
  • 5. Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek w plasterki, dodać do zupy, zagotować.
  • 6. Doprawić majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.
  • 7. Białą kiełbasę pokroić w plastry, dodać do żurku, zagotować.
  • 8. Jajka ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki.
  • żurek śląski w chlebie9. Przygotować m i s e c z k i c h l e b o w e: ostrym nożem ściąć górę chlebków, wydrążyć miąższ.
  • 10. Gotowy żurek wlać do wydrążonych chlebków, włożyć pokrojone jajka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimażurekwiosnakuchnia polskajesieńzakwasregionalne_daniaZupa wielkanocna

Komentarze

Podobne przepisy

serwatczanka

Dodane przez: rozaroza

Żurek na serwatce w chlebie

tzw. serwatczanka, najlepsza na...

żurek na chlebie razowym

Dodane przez: Neblina36

wielkanocny żurek na chlebie razowym

Mój pyszny wielkanocny żurek ma...

żurek w chlebie

Dodane przez: Maggie79

ŻUREK W CHLEBKU

tradycyjna zupa wielkanocna, równie...

ŻUREK W CHLEBKU

Dodane przez: StudentsKitchen

ŻUREK W CHLEBKU

Tradycyjny polski żurek podawany...

Żurek królewski w chlebku

Dodane przez: juchab

Żurek królewski w chlebku

Pyszny i podany troszkę inaczej.

Chleb na zaczynie z żurku

Dodane przez: Czarek

Chleb na zaczynie z żurku

Bardzo smaczny z chrupiącą skórką...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE