Żurek-śląski przysmak w chlebku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy oraz gotujemy w dużej ilości wody.
2.Jeśli mięso będzie już delikatne miękkie, kroimy w kostkę i wrzucamy do wody z dodatkiem bulionu.
3.Dodajemy pokrojona w kosteczkę włoszczyznę, ziemniaczki, liść laurowy oraz ziele angielskie.Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia.
4.Dodajemy pokrojona w większą kostkę biała kiełbaskę oraz cebulę. Gotujemy dodając starty w dłoni(ważne!) majeranek, wtenczas dopiero uwalnia swój aromat i nie staje sie pod wpływem temperatury gorzki
5.Wstrząsamy butelkami zakwasu na żur, wlewamy do gotującej się zupy-mieszamy.
6.Jeśli zupa jest gotowa wlewamy do chlebka na żurek oraz dekorujemy jajkiem ugotowanym na twardo przekrojonym na polówkę.
Komentarze