Żurek śląski

4.5 (179 ocen)

  • 30 min

Szybki żurek na zakwasie

  • 30 min

Składniki:

  • zakwas
    boczek wędzony
    kiełbasa wędzona
    parówki
    ziemniaki
    jajko
    czosnek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek śląski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nie podaje ilości, ponieważ zawsze robię na oko, ile mam akurat boczku i kiełbasy, tyle daje. Zamiast boczku, można gotować na kościach wędzonych.
    Wszystko kroję w kostkę i gotuję, aż zmiękną ziemniaki.
    Wlewam zakwas i czekam do zagotowania, doprawiam czosnkiem, solą i pieprzem, podaję z jajkiem ugotowanym na twardo.

Porady

Zakwas mam zawsze w lodówce, to ten sam z którego robię chleb.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować