Siedzuń sosnowy w śmietanie

3 (9 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Siedzuń sosnowy inaczej szmaciak gałęzisty to grzyb, którego można znaleźć w polskich lasach. Nazywany jest też kozią brodą. Mnie udało się go znaleźć pierwszy raz ,więc postanowiłam przygotować go w prosty sposób, aby poznać jego smak.

  • 20 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Siedzuń sosnowy
    Małe pudełko śmietany 30 %
    Sól
    Masło
    Szczypta czosnku granulowanego
Wystaw ocenę:

3 (9 ocen)

Zobacz również:

Sos grzybowy

Siedzuń sosnowy w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Siedzuń sosnowy 1. Siedzunia oczyszczamy. Można go płukać pod bieżącą wodą. Następnie lekko zblanszowałam we wrzątku przez około 1 minutę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy grzyby i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy śmietanę, czosnek i sól do smaku. Gotujemy stale mieszając aż śmietana się zredukuje.

Porady

Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Śmietana 30% Czosnek granulowany Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować