Maślaki w śmietanie

4.47 (148 ocen)

Sos ze świeżo zebranych w lesie młodych maślaków . Przygotowany z dodatkiem smażonej na maśle cebuli oraz słodkiej śmietany i kopru. Smakuje bardzo dobrze podany z pieczywem , ziemniakami czy kaszą. Może być podany jako dodatek do mięs lub ryb.

Składniki:

  • 0,7 kg świeżych maślaków
    2 cebule
    250 ml śmietany 30 %
    2 łyżki masła
    1/2 pęczka posiekanego kopru
    2 listki laurowe
    sól , pieprz
    1 łyżeczka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.47 (148 ocen)

Maślaki w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Maślaki w śmietanie 1. Maślaki oczyścić , obrać ze skórki.
    Większe grzyby pokroić w ćwiartki , mniejsze przekroić na pół ( odrzucić korzeń lub zostawić).
    Grzyby gotować 30 min , odcedzić, przełożyć do garnka.


  • Maślaki w śmietanie 2. Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać do grzybów.
  • Maślaki w śmietanie 3. Całość zalać śmietaną , dodać liście laurowe.
    Dusić razem 30 min , w między czasie doprawić solą , pieprzem oraz posiekanym koprem.
  • Maślaki w śmietanie 4. Mąkę połączyć z paroma łyżami sosu , przelać go garnka , wymieszać.
    Zostawić na gazie do zgęstnięcia sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować