Kurki w śmietanie

4.5 (169 ocen)

  • 20 min

Kurki to moje ulubione grzyby, dlatego staram się jak najlepiej wykorzystać trwający na nie sezon. A podane w śmietanie? To prawdziwa bajka. Grzyby te w połączeniu ze śmietaną 18% stanowią pyszne i delikatne danie w sam raz dla zapracowanych- przygotowuje się je bardzo szybko. Jeśli lubicie kurki, a nie macie zbyt wiele czasu na gotowanie, podajcie je w śmietanie.

  • 20 min

Składniki:

  • -400 g kurek
    -400 g śmietany 18%
    -3 łyżki masła
    -3 cebule
    -1/2 pęczka natki pietruszki
    -sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Kurki w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Kurki dokładnie myjemy, większe sztuki kroimy na małe kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • na patelni 2. Masło roztapiamy na patelni, wrzucamy cebulę i szklimy przez minutę. Dodajemy grzyby i podsmażamy, aż wypuszczą wodę (około 3-5 minut). Należy ściśle pilnować czasu smażenia, ponieważ jeśli kurki smażą się zbyt długo stają się twarde i gumowate.
  • sos 3. Do śmietany wlewamy kilka łyżek wywaru z kurek i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie powoli, ciągle mieszając śmietanę wlewamy na patelnię. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dusimy 2 minuty. Po tym czasie sos doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Podajemy ze świeżym, białym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować