Pierwszy raz udało mi się znaleźć siedzunia sosnowego tzw. kozią brodę podczas grzybobrania. Nie bez powodu, uchodzi za smacznego grzyba- w sosie smakuje przepysznie!
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-1 duży siedzuń sosnowy (dokładnie oczyszczony)
-1 duża cebula
-3 duże pomidory (u mnie malinowe)
-50 g serka kremowego o smaku jalapenio
-200 g śmietanki 30%
-1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej
-1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej
-pieprz
-2 łyżki masła
-150 g ugotowanego makaronu ryżowego
Siedzuń sosnowy w śmietanie z makaronem ryżowym i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Siedzunia obgotowujemy przez 2 minuty we wrzątku. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na złoto pokrojoną w kostkę cebulkę z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Dodajemy pokrojonego na kawałki siedzunia. Smażymy 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
2.Dodajemy sparzone, obrane z skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Smażymy kolejne 3 minuty.
3.Dodajemy serek, dokładnie mieszamy. Wlewamy śmietankę, gotujemy 2 minuty. Dodajemy makaron oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy, przesmażamy jeszcze przez minutę. Smacznego!
Komentarze