Siedzuń sosnowy w śmietanie z makaronem ryżowym i pomidorami

3.33 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierwszy raz udało mi się znaleźć siedzunia sosnowego tzw. kozią brodę podczas grzybobrania. Nie bez powodu, uchodzi za smacznego grzyba- w sosie smakuje przepysznie!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 duży siedzuń sosnowy (dokładnie oczyszczony)
    -1 duża cebula
    -3 duże pomidory (u mnie malinowe)
    -50 g serka kremowego o smaku jalapenio
    -200 g śmietanki 30%
    -1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    -1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej
    -pieprz
    -2 łyżki masła
    -150 g ugotowanego makaronu ryżowego
Wystaw ocenę:

3.33 (9 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania z makaronem

Siedzuń sosnowy w śmietanie z makaronem ryżowym i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Siedzunia obgotowujemy przez 2 minuty we wrzątku. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na złoto pokrojoną w kostkę cebulkę z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Dodajemy pokrojonego na kawałki siedzunia. Smażymy 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
  • 2 2. Dodajemy sparzone, obrane z skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Smażymy kolejne 3 minuty.
  • 3 3. Dodajemy serek, dokładnie mieszamy. Wlewamy śmietankę, gotujemy 2 minuty. Dodajemy makaron oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy, przesmażamy jeszcze przez minutę. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Makaron ryżowy Pomidor Śmietana Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować