Sfogliatella frolla włoski placek

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sfogliatella frolla włoski placek na kruchym cieście, z masą z kaszy manny i serka. Delikatne i przepyszne ciasto na każdą okazję.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 350 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100 g cukru
    cukier waniliowy
    40 ml wody
    125 g masła
    2 żółtka
    szczypta soli
    nadzienie:
    400 ml mleka
    120 g manna
    100 g cukru
    250 g białego sera
    2 białka
    szczypta cynamonu
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Placek Pieróg

Sfogliatella frolla włoski placek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło pocięte na kawałki i krotko zagnieść ciasto na grubą kruszonkę. Dodać dwa żółtka i szczyptę soli. Wlać zimną wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.
  • 2. Przygotować nadzienie. Zagotować mleko. Wsypać kaszę mannę do gotującego się mleka i energicznie zamieszać. Pogotować około 3- 4 minut mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Ostudzić.
  • 3. Biały ser utrzeć z cukrem. Dodać schłodzoną kaszę mannę i utrzeć na kremową konsystencję. Białka ubić na pianę i delikatnie dodać do masy. Według upodobania można dodać szczyptę cynamonu. Masę wstawić do na chwilę do lodówki, aż ciasto będzie gotowe.
  • 4. Papier do pieczenia lekko posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto na owalny placek. Na połowę placka nałożyć nadzienie i nakryć drugą połową. Najlepiej zrobić to przy pomocy papieru do pieczenia. Szybkim ruchem zgiąć papier na pół i ciasto automatycznie się nakryje. Następnie trzeba skleić brzeg, dobrze dociskając krawędzie. Nadać kształt dużego pieroga i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30- 35 minut na złoto. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Dowolnie udekorować.

Porady

Do ciasta można dodać kandyzowaną skórkę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Sery Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować