Sfogliatella frolla włoski placek na kruchym cieście, z masą z kaszy manny i serka. Delikatne i przepyszne ciasto na każdą okazję.
45 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
cukier waniliowy
40 ml wody
125 g masła
2 żółtka
szczypta soli
nadzienie:
400 ml mleka
120 g manna
100 g cukru
250 g białego sera
2 białka
szczypta cynamonu
cukier puder do posypania
Sfogliatella frolla włoski placek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło pocięte na kawałki i krotko zagnieść ciasto na grubą kruszonkę. Dodać dwa żółtka i szczyptę soli. Wlać zimną wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny.
2.Przygotować nadzienie. Zagotować mleko. Wsypać kaszę mannę do gotującego się mleka i energicznie zamieszać. Pogotować około 3- 4 minut mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Ostudzić.
3.Biały ser utrzeć z cukrem. Dodać schłodzoną kaszę mannę i utrzeć na kremową konsystencję. Białka ubić na pianę i delikatnie dodać do masy. Według upodobania można dodać szczyptę cynamonu. Masę wstawić do na chwilę do lodówki, aż ciasto będzie gotowe.
4.Papier do pieczenia lekko posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto na owalny placek. Na połowę placka nałożyć nadzienie i nakryć drugą połową. Najlepiej zrobić to przy pomocy papieru do pieczenia. Szybkim ruchem zgiąć papier na pół i ciasto automatycznie się nakryje. Następnie trzeba skleić brzeg, dobrze dociskając krawędzie. Nadać kształt dużego pieroga i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30- 35 minut na złoto. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Dowolnie udekorować.
Komentarze