Kruche ciasto z wiśniami i lekką budyniową pianką

  • wyświetlono: 133374 |
  • dodany do książki kucharskiej: 39 |
  • polecenia: 5

Pyyszne ciasto ! Kruche z lekką rewelacyjną pianką. Pianka jest lżejsza niż ptasie mleczko, a wiśnie ( lub maliny, jagody czy borówki amerykańskie ) w niej zatopione smakują rewelacyjnie :)

Misia1730

Składniki

Składniki na kruche ciasto:
-2,5 szklanki mąki pszennej
-250 g zimnego masła lub margaryny
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 łyżki cukru pudru
-5 żółtek

Budyniowa pianka:
-5 białek
-1 szklanka cukru
-1 opakowanie cukru waniliowego bądź aromatu
-2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru
-1/2 szklanki oleju

Dodatkowo:
-500 g wiśni ze słoika bądź innych owoców tj. jagód, malin,borówek amerykańskich ( owoce
mogą być również mrożone, ale do ciasta nie rozmrażamy wcześniej)
-cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto z wiśniami i lekką budyniową pianką

  • 1. Kruche ciasto:
    Mąkę przesiać przez sitko, dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części- ok 60 % i 40 %. Każdy kawałek ciasta dać do woreczka i zamrozić. Tę czynność można zrobić dzień wcześniej.
    Prostokątną blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce jarzynowej większą część ciasta (60 %), lekko przyklepać dłonią i wyrównać całość. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180* C przez około 15-20 min. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Budyniowa pianka:
    Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Gdy już są ubite na sztywno, powoli wsypywać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać budyń, cały czas miksując. Na koniec powoli wlewać olej, miksując do połączenia.
  • placek z wiśniami i lekką budyniową pianką3. Na podpieczony zimny spód ciasta wyłożyć ubitą budyniową piankę. Wyrównać. Wiśnie odcedzić z soku i układać dość gęsto. Wiśnie lekko wepchnąć w piankę. a wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40 %).
    Piec w temperaturze 190 *C przez ok. 30-40 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
    Smacznego :)

Porady

Zamiast ciasto zamrażać wystarczy dać je na ok 15 minut do lodówki, po czym wyciągnąć i odrywając kawałek po kawałku wylepiać nim spód blaszki :) Ja tak robiłam i wyszło tak samo idealnie a o wiele szybciej :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciewiśienki ze słoikaplacek z wiśniamikruche ciasto z wiśniami

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto kruche z malinami i budyniową pianką

Dodane przez: marlena555

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Kruche ciasto połączone z lekką...

Ciasto kruche z wiśniami i kokosową pianką

Dodane przez: anemon

Ciasto kruche z wiśniami i kokosową pianką

Pyszne i bezproblemowe do wykonania...

kruche ciasto z brzoskwiniami

Dodane przez: agarybak76

Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową...

Bardzo smaczne i łatwe ciasto z...

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Dodane przez: agarybak76

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Tego prostego, pysznego ciasta...

image-27ur23t

Dodane przez: beniawojt

Ciasto kruche z truskawkami i budyniową pianką

Pyszne kruche ciasto z truskawkami...

Kruche ciaso z owocami i pianką budyniową

Dodane przez: Magster

KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI I PIANKĄ BUDYNIOWĄ

Zapraszam na bardzo dobre i proste...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.