Kruche ciasto z wiśniami i lekką budyniową pianką

4.8 (193 ocen)

Pyyszne ciasto ! Kruche z lekką rewelacyjną pianką. Pianka jest lżejsza niż ptasie mleczko, a wiśnie ( lub maliny, jagody czy borówki amerykańskie ) w niej zatopione smakują rewelacyjnie :)

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    -2,5 szklanki mąki pszennej
    -250 g zimnego masła lub margaryny
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -3 łyżki cukru pudru
    -5 żółtek

    Budyniowa pianka:
    -5 białek
    -1 szklanka cukru
    -1 opakowanie cukru waniliowego bądź aromatu
    -2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru
    -1/2 szklanki oleju

    Dodatkowo:
    -500 g wiśni ze słoika bądź innych owoców tj. jagód, malin,borówek amerykańskich ( owoce
    mogą być również mrożone, ale do ciasta nie rozmrażamy wcześniej)
    -cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.8 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Placek Desery

Kruche ciasto z wiśniami i lekką budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Mąkę przesiać przez sitko, dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części- ok 60 % i 40 %. Każdy kawałek ciasta dać do woreczka i zamrozić. Tę czynność można zrobić dzień wcześniej.
    Prostokątną blachę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce jarzynowej większą część ciasta (60 %), lekko przyklepać dłonią i wyrównać całość. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180* C przez około 15-20 min. Odstawić do wystudzenia.
  • 2. Budyniowa pianka:
    Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Gdy już są ubite na sztywno, powoli wsypywać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać budyń, cały czas miksując. Na koniec powoli wlewać olej, miksując do połączenia.
  • placek z wiśniami i lekką budyniową pianką 3. Na podpieczony zimny spód ciasta wyłożyć ubitą budyniową piankę. Wyrównać. Wiśnie odcedzić z soku i układać dość gęsto. Wiśnie lekko wepchnąć w piankę. a wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40 %).
    Piec w temperaturze 190 *C przez ok. 30-40 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
    Smacznego :)

Porady

Zamiast ciasto zamrażać wystarczy dać je na ok 15 minut do lodówki, po czym wyciągnąć i odrywając kawałek po kawałku wylepiać nim spód blaszki :) Ja tak robiłam i wyszło tak samo idealnie a o wiele szybciej :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować