Placek włoski z bakaliami

4.92 (191 ocen)

Prosty, szybki i do tego smaczny placuszek.

Składniki:

  • 10 jabłek
    2 szkl cukru
    6 jajek
    4 szklanki mąki
    2 lyżeczki proszku
    2 łyżeczki sody
    2 szkl pokrojonych bakalii (żurawina, rodzynki, orzechy, migdały)
Wystaw ocenę:

4.92 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Placki

Placek włoski z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka pokroic w kostkę, wrzucić je do wysokiego naczynia. Zasypać je cukrem i dodać bakalie. NIe mieszając pozostawić to na parę godzin w jakieś zacienione miejsce. Ja taką mieszankę przygotowuje wieczorem i zostawiam na noc.
  • placek włoski 2. Potem wbijać koleno jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia o sodą. Wszystko wymieszać dokładnie drewniana łyżką. Masa jest dość gęsta, kleista. Masę bakaliową wyłożyć na blachę i piec ok 60 minut w 180 stopniach.

Porady

Placek świetnie smakuje z kremem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować