KRUCHE CIASTO (PASTA FROLLA)

4.5 (178 ocen)

  • 60 min

Podstawowe kruche ciasto, idealne do wykonania Włoskiej krostaty, kruchego ciasta z owocami, ciasteczek itp.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g mąki
    100 g cukru pudru
    100 g masła
    2 żółtka
    skórka z ½ cytryny
    szczypta proszku do pieczenia
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery Pasty

Kruche ciasto (pasta frolla) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodaj kawałeczki zimnego masła, szczyptę soli, starta na drobnej tarce skórkę z cytryny (tylko żółtą część) i posiekaj nożem lub zagniataj szybko rękami.
  • 2. Następnie dodaj żółtka i szybko zagnieć rękami do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Uformuj kulę, przykryj przeźroczystą folią i wstaw na min. 30 min do lodówki do schłodzenia.

Porady

Ciasto można przygotować dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce, a następnego dnia rozwałkować i upiec. Ciasto nadaje się idealnie do zamrożenia. Ciasto będzie lepiej się rozwałkowywać jeśli użyjesz papieru do pieczenia. Rozściel kawałek papieru na blacie, a następnie ułóż kawałek ciasta, rozgnieć go delikatnie dłońmi i przykryj kolejnym arkuszem papieru. Wałkuj do uzyskania odpowiedniego kształtu i grubości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować