Piadina- włoski placek

4.5 (197 ocen)

  • 40 min

Bardzo popularne tu ciasto- troszkę podobne do tortilli, którym możemy zastąpić pieczywo, choć dobrze ,,napakowany" może zastąpić konkretny posilek

  • 40 min

Składniki:

  • (porcja na ok 10 placków)
    1 kg mąki typu ,,0”
    200 gram smalcu ( można go zastąpić oliwą - ale ja podaję tradycyjny przepis, choć i druga opcja jest pyszna)
    10 gram soli
    500 mi wody lub mleka (z mlekiem ciasto jest bardziej miękkie)
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Piadina- włoski placek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto najlepiej rozwalkować na wielkość waszej patelni 1. Z podanych składników wyrobić ciasto, które następnie zawinięte w folię odstawiamy na 20-/30 minut. Ciasto dzielimy na części( no jedną piadinę przeznaczamy 100-120 gram ciasta. Delikatnie wałkujemy na równe okrągłe placki (typu pizza) o średniej grubości. Pieczemy na patelni- bez żadnych dodatków, nakłuwając widelcem z obu stron( najpierw część którą kładziemy od spodu, a następnie górę). Wspaniale pachną i smakują podawane na ciepło ale na zimno jako kanapka na drogę też sie sprawdza.

Porady

Piadinę możemy jeść praktycznie ze wszystkim!! Wspaniale smakuje z każdą wędliną, salami, mortadelą, sałatą, rucolą, pomidorem, serem żółtym, serem białym (i takim do smarowania)ale i fetą- praktycznie możemy na każdy kawałek nałożyć coś innego. Mój mąż nawet zajada sie piadiną z nutellą ( którą tak tu włosi jedzą). Jednak dla mnie najlepsza jest z serem białym i rzodkiewką. możemy je również np. dzielić na ćwiartki, lub składać na pół( wtedy na patelni dołożyć ser żółty czy mozarellę a jeszcze się nam lekko roztopi) .Jak ktoś lubi można dołożyć również sos na bazie majonezu itp. Pomysły zostawiam wam- ale wierzcie że warto spróbować- bo mnie aż dziw bierze że u Nas w Polsce tego nie ma , a tu we Włoszech budki z pianinami są ,,co krok”. Ponieważ z podanego przepisu wychodzi ok 10-12 pianin tak spokojnie możemy(delikatnie) przesmażyć placki i zamrozić w zamrażarce. Wyciągnięte 10 minut przed ponownym przesmażeniem również smakują wspaniale.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować