Włoski placek z ricottą i migdałami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo migdałowe ciasto pochodzące z Włoch. Lekko słodkie, wilgotne ciasto. W trakcie jedzenia wyczuwa się smak i strukturę mielonych migdałów.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
    3/4 szklanki cukru
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    4 duże jajka
    250 g ricotty
    150 g mielonych migdałów
    130 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki soku z cytryny
    ok. 3-4 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Włoski placek z ricottą i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z białek ubić sztywną pianę, odstawić do lodówki.
    Do drugiej miski wyłożyć miękkie masło, dodać cukier, sól, cukier waniliowy, żółtka, ricottę, krótko zmiksować. Dodać zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sok z cytryny, jeszcze raz zmiksować. Przełożyć pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, wyrównać, wierzch posypać płatkami migdałowymi.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do suchego patyczka, ok. 55 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować