Sernik z mlekiem w proszku na kruchym cieście

  • wyświetlono: 730 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ja i moja rodzina bardzo lubimy serniki, dlatego często je piekę. Zawsze staram się upiec coś nowego. Tym razem do głowy wpadł mi pomysł, żeby upiec sernik z mlekiem w proszku i to był dobry pomysł, bo sernik okazał się bardzo pyszny. Mięciutki i lekki w smaku. Polecam upiec dla gości lub tak po prostu na podwieczorek. Zapraszam:)

bgg (Kopiowanie)
  • 30 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
20 dag masła lub margaryny
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
4 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka w proszku
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

Pianka:
1 śmietanka typu ,,Śnieżka''
200 ml zimnego mleka
2 kopiaste łyżki mleka w proszku

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka bułki tartej
dowolna cukrowa posypka według uznania

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z mlekiem w proszku na kruchym cieście

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypujemy mleko w proszku i chwilę miksujemy, kolejno wsypujemy budynie w proszku i dajemy ser i miksujemy kilka minut do połączenia się składników. Na schłodzone ciasto wykładamy masę serową.
  • 3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 60 - 70 minut w temperaturze 160 stopni, upieczony będzie lekko z wierzchu zrumieniony i będzie lekko odchodził od brzegów. Upieczony sernik dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy będzie zimny wyjmujemy go z blaszki i kroimy na kawałki ( takie jak potrzebujemy ).
  • 4. Pianka: Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, wsypujemy mleko w proszku i chwilę ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego
  • 5. Dekoracja: Następnie przełożoną pianką do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wyciskamy na pokrojonych kawałkach sernika rozetki według uznania. Następnie dekorujemy dowolnie posypką cukrową.
  • 6. Podajmy i smacznego życzę.

Porady

Ser można użyć inny, ale trzeba go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast Śnieżki można ubić 1 szklankę śmietanki kremówki 30 %
Sernik można pokroić na 30 sporych kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastosernikkruche ciastoser białymleko w proszkupieczonesernik na kruchym cieściedla gościPoczęstunekciasto sernikserowiecdomowe ciastodomowy sernikdomowy wypieksernik z mlekiem w proszku
 

Komentarze

Podobne przepisy

sernik

Dodane przez: katrinaM24

Sernik z mlekiem w proszku-puszysty i kremowy

Dziś zapraszam na pyszny i łatwy...

ciasto kawowe

Dodane przez: katrinaM24

ciasto kawowe z mlekiem w proszku bez pieczenia

pyszne ciasto z nutką kawy, z biszkoptami,...

Babkowe z makiem

Dodane przez: Jagodi92

Babkowe z makiem i mlekiem w proszku

Bardzo prosty i szybki przepis...

SNICKERS BEZ PIECZENIA  - ciasto na herbatnikach z kremem z mleka w proszku

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SNICKERS BEZ PIECZENIA - ciasto na herbatnikach...

Dziś mam dla Was przepis na GENIALNE...

Sernik.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik na kruchym cieście z wiśniami

Bardzo lubię piec serniki, za każdym...

sernik z makiem

Dodane przez: duszek

SERNIK Z MAKIEM NA KRUCHYM CIEŚCIE

Czas Świąt Wielkanocnych to zapach...