Sernik z mlekiem w proszku na kruchym cieście

4.5 (157 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ja i moja rodzina bardzo lubimy serniki, dlatego często je piekę. Zawsze staram się upiec coś nowego. Tym razem do głowy wpadł mi pomysł, żeby upiec sernik z mlekiem w proszku i to był dobry pomysł, bo sernik okazał się bardzo pyszny. Mięciutki i lekki w smaku. Polecam upiec dla gości lub tak po prostu na podwieczorek. Zapraszam:)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka cukru pudru
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka mąki krupczatki
    20 dag masła lub margaryny
    2 jajka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka mleka w proszku
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

    Pianka:
    1 śmietanka typu ,,Śnieżka''
    200 ml zimnego mleka
    2 kopiaste łyżki mleka w proszku

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    1 łyżka bułki tartej
    dowolna cukrowa posypka według uznania
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto Ciasto

Sernik z mlekiem w proszku na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypujemy mleko w proszku i chwilę miksujemy, kolejno wsypujemy budynie w proszku i dajemy ser i miksujemy kilka minut do połączenia się składników. Na schłodzone ciasto wykładamy masę serową.
  • 3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 60 - 70 minut w temperaturze 160 stopni, upieczony będzie lekko z wierzchu zrumieniony i będzie lekko odchodził od brzegów. Upieczony sernik dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy będzie zimny wyjmujemy go z blaszki i kroimy na kawałki ( takie jak potrzebujemy ).
  • 4. Pianka: Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, wsypujemy mleko w proszku i chwilę ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego
  • 5. Dekoracja: Następnie przełożoną pianką do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wyciskamy na pokrojonych kawałkach sernika rozetki według uznania. Następnie dekorujemy dowolnie posypką cukrową.
  • 6. Podajmy i smacznego życzę.

Porady

Ser można użyć inny, ale trzeba go zmielić co najmniej trzy razy. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast Śnieżki można ubić 1 szklankę śmietanki kremówki 30 % Sernik można pokroić na 30 sporych kawałków. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować