Sernik z mlekiem skondensowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzieliłam od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.
Do dużej miski przełożyć mielony twaróg, wrzucić żółtka,wlać mleko skondensowane,wsypać budynie śmietankowe (proszek) i zmiksować do połączenia składników. Łyżką,delikatnie wmieszać do masy serowej pianę ubitą z białek.
Przelać masę do tortownicy 24-26 cm wyłożonej papierem do pieczenia,wstawić do piekarnika na 30 min.i piec w temp.180 C,po tym czasie zmniejszyć temp.do 150 C i piec jeszcze 40 min.Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki,pozostawić do wystygnięcia w piekarniku.
Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem lub zrobić ulubioną polewę.
Komentarze