Sernik z masą makową na kruchym cieście z polewą i orzechami

3.33 (3 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny sernik z makiem na kruchym cieście z domową polewą udekorowany orzeszkami to moja propozycja na świąteczny wypiek. Bardzo pyszny i wilgotny, niezapychający, taki sam w raz. Idealny dla wielbicieli makowca i sernika. Upieczcie, zapewniam, że będzie pysznie.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    1 jajko
    pół szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dag masła lub margaryny

    Masa serowa:
    1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka )
    5 jajek
    15 dag masła lub margaryny
    2 budynie waniliowe
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    1 niepełna szklanka cukru

    Dodatkowo:
    1 puszka gotowej masy makowej 850 g
    100 g pieczonych nerkowców
    mąka pszenna do oprószenia stolnicy
    2 łyżki bułki tartej

    Na polewę:
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki masła lub margaryny
    odrobina gorącej wody
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Serniki Makowiec

Sernik z masą makową na kruchym cieście z polewą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce. Następnie wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.
  • 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystość, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, następnie dodajemy pastę waniliową, ser i budynie w proszku, ucieramy do połączenia się składników.
  • 3. Do pieczenia: Na ciasto wykładamy równomiernie masę serową, następnie porcjami masę makową.
  • 4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone ciasto studzimy. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
  • 5. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewą smarujemy ciasto. Posypujemy posiekanymi orzeszkami. Odstawiamy do zastygnięcia polewy. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
  • 6. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. U mnie ser z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować