Sernik na kruchym cieście z masą makową

4.88 (8 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Połączenie sernika z makowcem, szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia i w czasie karnawału, jest doskonałym pomysłem. Moja propozycja to sernik z niewielkim dodatkiem gotowej masy makowej - bardzo smaczne, proste w wykonaniu ciasto :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruche ciasto:
    150 g mąki pszennej
    100 g masła
    50 g cukru pudru
    1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    masa makowa:
    400 g gotowej masy makowej (1/2 puszki)
    50 g orzechów włoskich
    50 g rodzynek
    25 g płatków migdałów
    50 g skórki pomarańczowej
    1 jajko
    masa serowa:
    1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
    6 jajek
    1 i 1/4 szklanki cukru
    1/3 szklanki oleju
    2 op. budyniu waniliowego
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    na wierzch:
    25 g czekolady gorzkiej
    25 g czekolady mlecznej
    55 g śmietanki 30%
    garść płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.88 (8 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik na kruchym cieście z masą makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zimne masło siekamy z mąką, kiedy otrzymamy konsystencję mokrego żwirku, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Dno formy 24cm x 24cm wyścielamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem, wyrównujemy powierzchnię i nakłuwamy widelcem. Odstawiamy na ok. 20-30 minut do lodówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 160-170 stopni. Podpiekamy na jasnozłoty kolor (ok. 12 minut).
  • 2. Rodzynki zalewamy ciepłą woda i pozostawiamy kilkanaście minut, po czym odcedzamy. Do masy makowej dodajemy bakalie i roztrzepane jajko, dokładnie mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto niekoniecznie równą warstwą.
  • 3. Przygotowujemy masę serową: jajka ubijamy z cukrem, dodajemy twaróg, nadal ubijając, następnie olej, budynie i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na masę makową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni i pieczemy 60 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
  • 4. Śmietankę podgrzewamy w rondelku, dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewą smarujemy wierzch sernika i posypujemy płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Masa makowa Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować