Sernik jest tradycyjny taki, jak pamiętam z dzieciństwa, upieczony na prawdziwym twarogu, a nie deser serowy. Sernik został polany polewą cynamono-pomarańczową.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
SERNIK:
- twaróg półtłusty w kostce: 1 kilogram
- jaja: 6 sztuk
- mąka ziemniaczana: 3 łyżki
Sernik w polewie cynamonowo - pomarańczowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sernik:
· Żółtka utrzeć z cukrem i przyprawą, dodać ser i dokładnie wymieszać.
· Z białek ubić pianę.
· W dużym garnku zmieszać: mase serowa, pianę, mąkę ziemniaczaną,
bakalie
· Ręką, nabierając od spodu, dokładnie wymieszać.
· Przełożyć do wysmarowanej masłem formy
· Piec z termoobiegiem w temp. 160C ok. 50 min.
· Po wystygnięciu wstawić na noc do lodówki.
2.Polewa cynamonowo-pomarańczowa:
· Na tarce ścieram skórkę z wyparzonych pomarańczy
· W garnuszku na małym ogniu rozpuszczam masło, dodaję skórki z
pomarańczy - chwilę smażę razem wszystkie składniki, cały czas
mieszam
· dodaję cynamon i cukier - chwilę smażę razem wszystkie składniki, cały
czas mieszam
· Jak masa zaczyna gęstnieć dodaję wyciśnięty sok z dwóch pomarańczy,
cały czas mieszam i gotuje na małym ogniu, aż częściowo sok wyparuje i
masa zacznie gęstnieć ( 2 minuty) - można dosłodzić jeśli ktoś uzna , że
polewa jest niezbyt słodka ( pomarańcze mogą być kwaśne lub
słodkie, dlatego ilość cukru to sprawa indywidualna)
· Odstawiam garnuszek do ostygnięcia, jeszcze ciepłą masę
rozprowadzonym pędzelkiem na ostudzony m sernik u, dekoruje wg
uznania.
Komentarze